Ana içeriğe atla

SQL SERVER 2008 YENİLİKLER – Bölüm 1

Bu makalemizde SQL Server 2008 ile gelen bazı yenilikleri aşağıdaki başlıklarda inceleyeceğiz ve kısa bilgiler vereceğiz, detaylarına önümüzdeki makalelerde devam edeceğiz;
  • Yeni Data Tipleri
  • Database Encryption Modeli
  • Compression Modeli
  • Backup Compression

1. Yeni Data Tipleri
- FILESTREAM
Yapısal olmayan büyük nesneleri(BLOB – Binary Large Objects) depolama problemlerini çözmek için geliştirilmiş bir data tipidir. Veriler NTFS dosya sistemi ile depolanır.
- DATE and TIME
DATE tipi gün ay yıl bilgisi tutarak sadece tarih bilgisi barındırır. YYYY-MM-DD formatında saklar ve 0001-01-01 ile 9999-12-31 arasındaki değerleri alabilir. TIME tipi SQL Server 2008 Saliseyi 7 digitlik hassasiyette tutuyor. SQL Server 2005 te DATETIME ile bunu 3 digit olarak alırdık. Alabileceği değerler 00:00:00.0000000 ile 23:59:59.9999999 arasındadır.
- DATETIME2 and DATETIMEOFFSET
DATETIME2 tipinin SQL Server 2005 te kullandığımız DATETIME dan iki farkı var. Bunlar salise hanesinin 7 digit hassasiyetinde tutulması ve tarih değerinin 01-01-01 ilk değerini alabilmesi. DATETIMEOFFSET veri tipi ile birlikte tarih alanlarımızda saat dilimini de saklanabilecek. Bu tarih tipi özellikle farklı saat dilimlerindeki kayıtlarımız üzerinde ekleme çıkarma vs gibi işlemler yapıyorsak çok işe yarar.

- HIERARCHYID
Organizasyon şemaları gibi ağaç yapılarını izlemek için geliştirilmiş bir data tipi. HIERARCHYID kolonu, bir satırın hiyerarşik yapı içerisindeki pozisyonunu gösterir.Bu kolon otomatik olarak ağaç yapısını değil ağaçtaki yerini gösterir. HIERARCHYID unique bir data tipi değildir, aynı pozisyona birden fazla kayıt atılabilir.
- GEOGRAPHY and GEOMETRY
Bir tablodaki Geography(ya da Geometry) kolonu, farklı Geospatial(Yerküre üzerindeki yer, bina, sokak, şehir gibi bilgilerin vektörel uzayda şekil, çizgi ve nokta halinde tutulma şeklidir) bilgiler içerir: Bir satır şu an bulunduğunuz noktayı(point) gösteriyorken, diğer satır bir eyaletinin yüzeyini içerebilir(surface), veya üçüncü bir satır ev ve işiniz arasındaki rutu(line) temsileden bir çizgiyi içerebilir. Biz bunları üç farklı geospatial veri olarak düşünsekte, SQL Server bunların aynı şey olduğunu düşünüyor. Geography, x-Y koordinatlarını değil enlem ve boylam verilerini içerir.
- TABLE VALUED PARAMETERS (Processing of delimited strings)
"Tablo-değerli parametreler", User-Defined Table Type (Kullanıcı Tanımlı Tablo Tipi) kullanılarak tanımlanır. "Tablo-değerli parametreler" ı Stored Procedure ya da Function' lara geçiçi tablo kullanmadan çoklu kayıt göndermek için kullanabilirsiniz.
2. Database Encryption
SQL Server, hiyerarşik bir şifreleme ve Key Management altyapısıyla veriyi şifreler. Her katman; sertifikaların, asimetrik anahtarların ve simetrik anahtarların kombinasyonlarını kullanarak alt katmanı şifreler.
- EKM(Extensible Key Management) - HSM (Hardware Security Modules)
SQL Server 2008 Enterprise, Developer ve Evaluation versiyonlarında bulunan EKM, şifreleme anahtarlarını veritabanının dışında yani HSM de ve şifrelenen datadan ayrı şekilde saklanmasına imkan sağlar.HSM de saklanan şifreleme anahtarlarını, HSM de yazmaya yetkisi olmayan üst seviye database kullanıcılarından ve database owner kullanıcılardan korur. Bu anahtarları yalnızca son kullanıcı , HSM cihazının mevcut şifrelenmiş datayı okurken veya yeni datayı şifrelerken kullanır. Yetkili kullanıcıların 3.parti HSMleri kullanmaları için, 3.parti yazılımların EKM/HSM modüllerini SQL Server 2008 e register etmelerine izin verir.
- TDE (TRANSPARENT DATA ENCRYPTION)
TDE, SQL Server 2008 ile gelen yeni veritabanı-düzey şifreleme özelliğidir. Var olan uygulamalara dokunmadan tüm veritabanları için koruması için tasarlanmıştır. (TDE) saydam veri şifrelemesinin SQL Server 2008'de gelişiyle kullanıcılar, SQL Server 2005'te bulunan cell-level şifreleme veya TDE ile gelen database-level şifreleme veya Windowsun sağladığı file-level şifreleme seçenekleri arasında seçim yapabilir. TDE, şifrelerin düzenlenmesi veya ortak veri güvenlik standartlarını karşılaması için uygun seçenektir. TDE, Window Vista ile yeni gelen ve hard diske şifreleme yapan, Encrypting File System (EFS) ve BitLocker Drive Encryption(volume-level encryption) yenililikleri gibi dosya seviyesinde çalışır. TDE, cell-level şifrelemesi, EFS veya BitLocker'ın yerini almaz. Her ne kadar diğer şifreleme yöntemleri ile kıyaslansa da, TDE ‘nin detayına bakıldığında teknik olarak mümkün değildir.
3. COMPRESSION
Aslında, SQL 2005 SP2 bir veri sıkıştırması içeriyordu — vardecimal storage format. Yine de, Sql Server 2008'in veri sıkıştırması, varDecimal formatını kapsamasına rağmen ondan muazzam olarak farklıdır — Eğer verilmiş bir tablo indexinde ROW ya da PAGE sıkıştırmasını sağlarsan, temelini oluşturan sıra sayfa biçimi farklı olacak yani Sql-2008 in mevcut row page formatından farklı olacak.(Sadece, table index için sıkıştırmayı kullanıyorsun). Sql-2008'de, veri için 2 tane row/page biçimi vardır. Şimdi, "Peki, eğer sıra sayfa biçimi, değiştiyse, SQL Server içindeki her komponent için re-engeneering bu kadar zamanda nasıl tamamlandı?” sorusu akla geliyor. Aslında böyle birşey yapılmadı. Storage Engine, Sql-2008 yeni sıra sayfa biçiminden haberdar olan, eski formattan yeniye ya da tam tersi çeviri yapan yalnızca bir bileşendir.
4. BACKUP COMPRESSION
Sıkıştırılmış yedek özelliği sadece SQL Server 2008' in Enterprise Sürümünde olacak . Bununla birlikte, bir SQL Server 2008 Enterprise sürümüyle sıkıştırılmış veritabanı yedeği, başka bir SQL Server 2008 sürümüyle (meselâ Standard veya Express) açılabilecek; fakat diğer sürümler maalesef sıkıştırılmış yedek alamayacaklar. Ayrıca, SQL Server' ın eski versiyonları SQL Server 2008 ile alınan sıkıştırılmış yedekleri açamayacaklar.
Serap PARLAK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ve bunlar ara