Önceki 10 bölümde, UML diyagramlarının sistem yaşam döngüsünün farklı aşamalarında kullanıldığını görmüştük. Bu makalemizle birlikte UML ve Modelleme serimizi sonlandırmış oluyoruz. Geçmişteki UML makalelerimize şöyle bir göz atalım;
Ayrıca analiz süreci ile ilgili aşağıdaki makalelerimiz de ilginizi çekebilir;
Bu yazımızda 4+1 bakışı ile UML diyagramlarını sınıflandıracağız. 4+1 bakışı aslında sistemin yazılım yaşam döngüsündeki görünüşünü anlatır. Her bir bakış sistemin nasıl modelleneceğini gösterir.
4+1 Bakışları
- Tasarım Bakışı(Desing view): Tasarım bakışı sistemin yapıla bakışı olarak tanımlayabiliriz. Sınıf(Class) ve nesne (Object) diyagramları sistemin tasarım bakışını oluşturur.
- İşlem Bakışı(Process view): Sistemin dinamik davranışlarını işlem bakışında sınıflandırılır. Durum(State), aktivite(activity), ardışık(sequence) ve işbirliği(collaboration) diyagramları bu bakışta kullanılır.
- Gerçekleştirme Bakışı(Component View): Bileşen(Component) diyagramları kullanılarak sistem modellemesinde modüllerin gruplandırılmasında gerçekleştirme bakışı kullanılır.
- Dağılım Bakışı (Deployment View):sistemin donanımsal olarak dağılımını gösteren bakış açısıdır. Dağılım(Deployment) diyagramlar dağılım bakışında kullanılmaktadır.
- Use case Bakışı(Use case View): +1 de yeralan bakış açısı ise use case bakışıdır. Use case diyagramlarda ve senaryolarda kullanılır.
- Unified Modeling Language(Çiğdem YÜKSEL)
- http://www.developer.com
- http://www.ibm.com/
Makale seriniz için çok teşekkürler.
YanıtlaSilharika
YanıtlaSil