Önceki makalemizde işbirliği diyagramları olarak adlandırılan collaboration diyagramlarından bahsetmiştik. Bu makalemizde UML modellemede kullanılan en önemli diyagram türlerinden biri olan Activity diyagramlarını inceleyeceğiz.
Activite diyagramları sistemin dinamik görünümünün modellendiği diyagramlardır. Bir aktiviteden diğer aktiviteye geçerken temelde işlem akışı(flowcart) diyagramlarına benzerler. Aktivite sistemin işleyişini açıklamaktadır. İşlemler arasındaki akış; ardışık, dallanma ya da eş zamanlı olabilir. Activity diyagramları tüm kontrol akışını ele almaktadır(Örn: kollara ayrılmak, birleşmek ...).
Activity diyagramlarından önce incelediğimiz diyagramlarda akış nesneler arasındaki modellemelerde kullanılırken activity diyagramlarında akış bir aktiviteden diğer bir aktiviteye geçişleri modellemede kullanılır.
Aktivite sistem işleyişinin bir parçasıdır. Activity diyagramları sistemin sadece dinamik yapısını göstermek için kullanılmaz, çalıştırılabilir sistemin düzenlenmesinde de kullanılabilmektedir. Activity diyagramlarında eksik olan kısım diğer diyagramlara göre mesajlaşmadır. Bir aktiviteden diğer aktivite akışında herhangi mesaj gösterilmez.
Tüm bu anlattıklarımızdan sonra bu diyagramın amacını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Sistemin aktivite akışını modellemekte kullanılır.
- Bir aktiviteden diğer aktiviteye sıralamayı tanımlar.
- Sistemde paralel, dallanma ve eşzamanlı akışı tanımlar.
Örnek Activity Diyagram
Bir sonraki makalemizde fiziksel diyagramlara giriş yapıp Component (Bileşen) Diyagramlarını ayrıntılı inceleyeceğiz.
Referanslar
- http://www.developer.com
- http://msdn.microsoft.com
- UML Activity Diagrams as a Workflow Specification Language(Marlon Dumas and Arthur H.M. ter Hofstede)
Yorumlar
Yorum Gönder