Ana içeriğe atla

Visual Studio 2008 Test Edition Web ve Load Test İncelemesi (Bölüm 4)

Diğer makalelerimizde kurulum sürecini tamamladığımız (Bölüm 1, Bölüm 2, Bölüm 3) Visual Studio 2008 Test Edition’ın bu makale ile birlikte kullanımına giriş yapacağız.
Visual Studio içerisinden Controller Seçimi ve Yönetimi
Visual Studio Team System Test Edition kurulduktan sonra, “Test” menüsünden, “Administer Test Controllers …” menü adımına tıklayalım.
image
Eğer ilk kez giriş yapılıyorsa, ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.
image
Yük testi sonuçlarının kaydedilebilmesi için, “Load Test Results Store” adı altındaki veritabanı bağlantı metnini kontrol etmeniz gerekmektedir. Bağlantı için gereken veritabanı adı “LoadTest” olmalıdır. Bu ayar yapılmadığı takdirde, yük testi gerçekleştiremezsiniz. Yük testini sadece yerel makinenizden yapacaksanız, “Web Testing”  bölümüne geçebilirsiniz.

Dağıtık Yük Testi için “Controller” Seçimi ve “Agent” Ayarları
Dağıtık yük testi için diğer makinelere “Agent” kurulumu yapıldıysa ve bu servisler, yine farklı bir makinedeki “Controller” servisine bağlandıysa, “Controller” servisinin bulunduğu makinenizin adını yazmanız gerekir.

image
Bir süre bekledikten sonra, “Agents” listesine, bu “Controller” servisine bağlı olan servisler listelenir. Açıklamak gerekirse, “Controller” servisi ve bir adet “Agent” servisi yerel makinemde kuruludur. Bir başka “Agent” servisi ise, “VMW7ALI” sanal makinesinde kuruludur. Eğer bu listede gözüken “Agent” servislerinden bir veya birkaçı “Disconnected” durumda ise, servisiniz, Windows Kimlik Denetimine takılıyor olabilir. Bunu aşmak için, ilgili makineye yönetici hakları ile bağlanabiliyor olmanız gerekmektedir. Bu örnekte;
\\VMW7ALI\c$\
C sürücünüzün yöneticiler için yaratılan varsayılan paylaşım dizinine erişmek istediğinizde aşağıdaki ekran ile karşılaşacaksınız.
image
Buraya, o makinede tanımlı (yerel kullanıcı da olabilir) yönetici hakları ile bağlanın ve tamama tıklamadan önce bilgilerinizin kaydedilmesi için onay kutusunu işaretleyin. Daha önce de bahsetmiştik, test ortamınız bu haklar ile erişime imkân tanımıyorsa, sanal makineler üzerinden test ağınızı kurmanız gerekmektedir.
“Agent” servisleriniz hazır hale geldikten sonra, dilerseniz bu servisleriniz arasında yük paylaşımı yapabileceğiniz gibi, NLB (Network Load Balancing) olan ağlarda simülasyonunuzu daha gerçekçi kılmak için IP değişimi (IP Switching)  de yapabilirsiniz.
“Agent” servislerine, yük testinde vereceğiniz toplam sanal kullanıcı sayısını “Weighting” özelliği üzerinden paylaştırabilirsiniz. Buraya girilen değer % olup, toplam sanal kullanıcı sayısının % kaçını bu servisin oluşturacağını belirtebilirsiniz. Örneklemek gerekirse, toplamda 500 sanal kullanıcı yaratılacaksa, %60lık bir oran, 300 sanal kullanıcının ilgili servis tarafından yaratılacağını ifade eder. Aşağıdaki örneklerde, yerel makinem zaten “Controller” servisi ve Visual Studio IDE sine hizmet ettiği için %30luk (150 kullanıcı) oran girildi. Sanal makinede ise %100 ü tamamlaması için, %70 girildi.
image
Ali KALFAOĞLU

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ve bunlar ara