Yazılım yaşam döngüsü sürecindeki (waterfall, spiral, agile, XP vb.) ilk adım planlama ve analiz sürecidir. Proje Ekibi ve Roller isimli yazımızda, proje sürecindeki analist rolüne genel olarak değinmiştik. Kısa bir alıntı yapalım “Analist; hem proje yöneticisinin hem de geri kalan teknik ekibin iş-modeli ile ilgili sorularını cevaplayan kişidir. Yazılımcının müşterideki gözü, proje yöneticisinin analiz toplantılarındaki güvencesidir. Müşterilere gider ve ihtiyaçları belirler. Gerektiği zaman ihtiyacın yapılabilirliğinin ne kadar zor olabileceğini müşterilere anlatır. Kısacası, kod yazmaktan gözleri bozulmuş yazılımcılarla, istek yapmaktan bıkıp usanmamış müşteriler arasında köprü görevi görür…” .
Peki Analiz nedir? Analiz ve analist arasındaki bağlantı nedir? Kaç çeşit analist tipi vardır? Bu makalemizde bu sorulara kısaca cevap vereceğiz.
Bir konuyu küçük parçalara ayırıp, parçalar arasında ilişki kurarak bütünü oluşturma işlemine analiz diyoruz. Analiz işleminde öncelikle müşterinin ihtiyaçları belirlenir ve daha sonra yazılımcılar tarafından kodlama yapılır. Bir bakıma analiz insan ilişkilerinin yeniden tanımlanması ve düzenlenmesi işidir de diyebiliriz. Bir sistem yada müşteri ihtiyaçlarını analiz ederek çözüm üreten kişiye analist denir.
Analist Tipleri ve Tanımları - İş Analisti : Müşterilerin ihtiyacını anlamaya yönelik çalışmalar yapan , senaryoları ortaya koyan pozisyondur.
- Analist Yazılım Uzmanı : İş analistinin oluşturduğu analizin tasarım ve modellemesini yaparak yazılımın işleyişini tanımlayan pozisyondur.
- Sistem Analisti : Bilgi işlem sistemini tasarlayıp ihtiyaca göre çözüm öneren kişidir.
Neslihan ÇALIŞKANEL, Deniz KILINÇ
Yorumlar
Yorum Gönder