Diğer makalelerimizde kurulum sürecini tamamladığımız (Bölüm 1, Bölüm 2, Bölüm 3) Visual Studio 2008 Test Edition’ın bu makale ile birlikte kullanımına giriş yapacağız.
Visual Studio içerisinden Controller Seçimi ve Yönetimi
Visual Studio Team System Test Edition kurulduktan sonra, “Test” menüsünden, “Administer Test Controllers …” menü adımına tıklayalım.
Eğer ilk kez giriş yapılıyorsa, ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.
Yük testi sonuçlarının kaydedilebilmesi için, “Load Test Results Store” adı altındaki veritabanı bağlantı metnini kontrol etmeniz gerekmektedir. Bağlantı için gereken veritabanı adı “LoadTest” olmalıdır. Bu ayar yapılmadığı takdirde, yük testi gerçekleştiremezsiniz. Yük testini sadece yerel makinenizden yapacaksanız, “Web Testing” bölümüne geçebilirsiniz.
Dağıtık Yük Testi için “Controller” Seçimi ve “Agent” Ayarları
Dağıtık yük testi için diğer makinelere “Agent” kurulumu yapıldıysa ve bu servisler, yine farklı bir makinedeki “Controller” servisine bağlandıysa, “Controller” servisinin bulunduğu makinenizin adını yazmanız gerekir.
Bir süre bekledikten sonra, “Agents” listesine, bu “Controller” servisine bağlı olan servisler listelenir. Açıklamak gerekirse, “Controller” servisi ve bir adet “Agent” servisi yerel makinemde kuruludur. Bir başka “Agent” servisi ise, “VMW7ALI” sanal makinesinde kuruludur. Eğer bu listede gözüken “Agent” servislerinden bir veya birkaçı “Disconnected” durumda ise, servisiniz, Windows Kimlik Denetimine takılıyor olabilir. Bunu aşmak için, ilgili makineye yönetici hakları ile bağlanabiliyor olmanız gerekmektedir. Bu örnekte;
\\VMW7ALI\c$\C sürücünüzün yöneticiler için yaratılan varsayılan paylaşım dizinine erişmek istediğinizde aşağıdaki ekran ile karşılaşacaksınız.
Buraya, o makinede tanımlı (yerel kullanıcı da olabilir) yönetici hakları ile bağlanın ve tamama tıklamadan önce bilgilerinizin kaydedilmesi için onay kutusunu işaretleyin. Daha önce de bahsetmiştik, test ortamınız bu haklar ile erişime imkân tanımıyorsa, sanal makineler üzerinden test ağınızı kurmanız gerekmektedir.
“Agent” servisleriniz hazır hale geldikten sonra, dilerseniz bu servisleriniz arasında yük paylaşımı yapabileceğiniz gibi, NLB (Network Load Balancing) olan ağlarda simülasyonunuzu daha gerçekçi kılmak için IP değişimi (IP Switching) de yapabilirsiniz.
“Agent” servislerine, yük testinde vereceğiniz toplam sanal kullanıcı sayısını “Weighting” özelliği üzerinden paylaştırabilirsiniz. Buraya girilen değer % olup, toplam sanal kullanıcı sayısının % kaçını bu servisin oluşturacağını belirtebilirsiniz. Örneklemek gerekirse, toplamda 500 sanal kullanıcı yaratılacaksa, %60lık bir oran, 300 sanal kullanıcının ilgili servis tarafından yaratılacağını ifade eder. Aşağıdaki örneklerde, yerel makinem zaten “Controller” servisi ve Visual Studio IDE sine hizmet ettiği için %30luk (150 kullanıcı) oran girildi. Sanal makinede ise %100 ü tamamlaması için, %70 girildi.
Yorumlar
Yorum Gönder