Ana içeriğe atla

İş Analisti

Bir önceki makalemizde iş analisti hakkında kısaca “Müşterilerin ihtiyacını anlamaya yönelik çalışmalar yapan , senaryoları ortaya koyan pozisyondur.” demiştik. Bu yazımızda iş analistinin özellikleri ve görevlerinden bahsedeceğiz.
İş analistinin özellikleri
  1. İnsanların gerçek ihtiyaçlarını saptamak için gerekli sabra ve yeteneğe sahiptir.
  2. Alternatif yaklaşımları güçlü ve zayıf yanlarına göre karşılaştırabilir.
  3. Yüz yüze iletişim tekniklerinde bilgili ve beceri sahibidir.
  4. Karmaşık sorunları kavramsal olarak inceleyebilir. Seçenekleri belirleyerek, çözümler üretebilir.
  5. Hizmet sağlama ilkeleri ve süreçleri (İhtiyaç belirleme, hizmet kalite standartları, müşteri memnuniyeti ölçmeyi de içerir) hakkında deneyim sahibidir.
  6. Dokümanla ifade edilen bilgileri kolay ayrıştırır ve alakalandırır.
İş analistinin görevleri
  1. İş analisti proje yaşam döngüsünde projenin başlangıç aşamasında müşteriler ile yapılan ön analiz toplantılarında proje yöneticileri ile birlikte rol alır.
  2. Müşteri gereksinimlerini anlayıp, yapılacak işe özel ihtiyacı belirlerler. Gereksinimleri derleyerek geliştirilecek ürünleri tanımlar.
  3. Derlediği bilgileri etkili bir kullanımı sağlayacak şekilde dokümante eder.
  4. Kalite ve performansa yönelik olarak ürünleri, hizmetleri ve süreçleri değerlendirir
  5. Analiz sürecinde şirketin diğer birimleri ile koordineli şekilde çalışır (Başlangıç, Değişiklik, Tamamlama)
  6. Yazılım departmanı ile istek yapmaktan bıkıp usanmamış müşteriler arasında köprü görevi görür.
  7. İş  Süreçleriyle ilgili gerçekleştirilecek analiz ve tasarım çalışmalarında aktif görev alarak, analiz detaylarını analiz yazılım uzmanına aktarır. Gerektiğinde analiz yazılım uzmanı ile koordineli çalışır.
Bir sonraki yazımızda analist yazılım uzmanının özellikleri ve görevlerinden bahsedeceğiz.
Neslihan ÇALIŞKANEL

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ve bunlar ara