Microsoft Visual Studio ortamında mobil yazılım geliştirme, ortamın bize sağladığı araçlar, kütüphaneler ve kullanıcı dostu arayüzler ile çok basit bir hale getirilmiştir. Bu konuyla daha önce hiç ilgilenmemiş, mobil cihazlar ve compact işletim sistemlerine yabancı olsak bile kısa bir çalışmanın sonunda mobil dünyaya dahil olabilir, kendimizi geliştirmeye devam edebilmek için gereken altyapıyı sağlayabiliriz.
Mobil yazılım geliştirmeye yeni başlayan birini en çok endişelendirecek ve ona en çok zamanı kaybettirecek süreç, VS.Net ortamının sunduğu araçları, mobil cihazları, Windows tabanlı compact işletim sistemlerini tanımaya çalışacağı süreç olacaktır. Sistematik bir çalışma yapılmadığı zaman bu süreç yıpratıcı ve varılmak istenen hedeften soğutucu bir hal alabilir.
Bu yüzden işin tarihinden, yani hikayesinden başlayarak, el bilgisayarlarının genel teknik özellikleri, Windows CE (Compact Edition) tabanlı işletim sistemlerinin gelişim süreçleri ve Visual Studio’nun mobil yazılım geliştirme ile ilgili araçlarını konu alan bir makale dizisi hazırlamanın faydalı olacağını düşünüyorum. Bu yazı dizisini bütünsel olarak mobil programlamaya başlamak için ihtiyacımız olan tüm materyal ve bilgileri kapsayacak şekilde detaylandırıp, basit bir mobil projesi ile sonlandırmayı hedefliyorum.Konu başlıkları şu şekilde:
- Mobil Cihazların Gelişimi
- Windows CE tabanlı işletim sistemleri
- El bilgisayarlarının teknik özellikleri ve proje tasarımı sırasında dikkat edilmesi gerekenler
- Visual Studio’da Emülatör kullanımı
- PDA-PC haberleşmesi (ActiveSync)
- Basit bir mobil uygulaması
Başlangıç olarak şu anda aklıma gelen konular bunlar. Yeni konular eklenebilir veya sıraları değişebilir. Makale eklendikçe yukarıdaki listede linkler aktif olacaktır.
Mehmet BÜYÜKAŞIK
Yorumlar
Yorum Gönder