Ana içeriğe atla

Sanal POS (V-POS)

Web üzerinden ödeme söz konusu olduğunda, sanal POS’lar devreye girer. Klasik alışverişlerde kullandığımız POS  (Point of sale - ödeme noktası) cihaz ve sistemlerinin, web siteleri üzerinden alışveriş yapmaya olanak sağlayan şekline sanal POS-VPOS (Virtual point of sale) denmektedir. Kısaca “Internet´e uyarlanmış POS da diyebiliriz”. Internet üzerindeki alışverişlerinizde kredi kartı ile ödeme yapabilmenizi on-line olarak sağlayabilmektedir. Üye işyeri için, müşterinin yaptığı ödemeler VPOS sisteminden yararlanılan bankadaki firma hesabına geçmektedir.
Sanal POS ile alıcı-satıcı ya da satıcı-tedarikçi arasında online bir ödeme sistemi ve altyapısı kurulmuş olur. Sistem basit olarak, firmanın web sitesi üzerinden bilgilerini giren alıcının banka ve kredi kuruluşlarında olan hesabından, aldığı ürün veya hizmetin bedeli olan paranın firmanın kendi banka hesabına geçmesine dayanır.
Ürün ve hizmetlerini web üzerinden pazarlamayı düşünen bir firma, öncelikle ticari hesabının bulunduğu bir banka ile üye işyeri ve e-ticaret sözleşmelerini imzalaması, devamında da bankaya ait VPOS yazılımını kendi web sitesine kurması yeterlidir.

Güvenlik
VPOS ’ta internet üzerinden transfer edilen bilgilerin 3. şahısların ellerine geçmesini önlemek için veri transferini halen en güvenli yöntem olarak bilinen SSL 128 Bit güvenlik yöntemini kullanarak gerçekleştirmektedir. E-mağazanın bulunduğu sistemden kredi kartı bilgilerini ve tahsilat tutarı alınarak ilgili bankanın sistemine, SSL 128 Bit güvenlik yöntemi ile internet üzerinden iletir. Bankalar sanal POS hizmeti verecekleri web sitelerinde SSL 128 bit'lik şifreleme şartını aramaktadırlar.
BANKA SANAL POS SİSTEMLERİ
Ülkemizde Sanal Pos hizmeti sağlayan bankalara Garanti Bankası, Finans Bank, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Vakıf bank gibi bankaları örnek verebiliriz. Tanımlanacak sanal poslardan her birisi aynı yapıda olmayabilir. Bankadan bankaya farklılık gösterirler. Bankaların bazıları (Garanti, Finansbank, Halkbankası, İş Bankası, HSBC vb.) ortak sistem (EST POS SİSTEMİ) üzerinden, bazıları (Yapı Kredi, Vakıfbank) ise kendilerinin oluşturduğu sistem üzerinden pos işlemlerini alırlar.
Güvenlik için bankanın sanal pos için müşteri firmaya verdiği sistem giriş bilgilerinin sistemlerinde şifreli olarak saklanması önerilir. Burada uygulanan şifreleme 2 yönlü olmalıdır, bu bilgiler kullanılacağı zaman deşifre edilmelidir.
Loglama
Yapılan bütün olumlu ya da olumsuz geri dönen işlem değerleri veritabanına eklenir. Bu loglama işleminin amacı daha sonradan yapılan ödeme işleminin takip edilmesi ya da ödeme işlemin geri alınması içindir.

1. EST POS Sistemi
Garanti, Finansbank, Halkbankası, İş Bankası, HSBC vb bankalar bu sistemi kullanırlar. EST Pos Sistemini kullanan bankaların sanal posu EST (Elektronik Sanal Ticaret) firması tarafından yayınlanan epayment.dll kütüphanesinin sunduğu işlemler yardımı ile gerçekleştirilir. İlgili banka ile anlaşma sağlayan kullanıcı firmaya aşağıda belirtilen parametre bilgiler ve epayment.dll kütüphanesi verilir. Sanal pos işlemi için ilgili firmanın Statik IP numarası olması gerekmektedir.
Örnek uygulama: (Detayları ile ilgili bizlerle iletişime geçebilirsiniz)

cc5payment mycc5pay = new cc5payment();

mycc5pay.host = “hostname”;
mycc5pay.name = “name”;
mycc5pay.password = “password”;
mycc5pay.clientid = “clientId”;

mycc5pay.orderresult=0;

mycc5pay.cardnumber = “CCNumber”;
mycc5pay.cv2 = “CCVNumber”;

mycc5pay.expmonth = “
01”</METRICCONVERTER>;
mycc5pay.expyear = “06”</METRICCONVERTER>;

mycc5pay.oid=”S00234” // Order ID

mycc5pay.taksit = “3”</METRICCONVERTER>;
mycc5pay.subtotal = “1.43”</METRICCONVERTER>;
mycc5pay.currency = "949"; // For YTL, TL

mycc5pay.chargetype = "Auth";

mycc5pay.bname = “Sender name”;
mycc5pay.baddr1 = “Sender Address”;
mycc5pay.baddr2 = “senderEMail”;

result = mycc5pay.processorder();
error =mycc5pay.errmsg;
oid = mycc5pay.oid;
approved = mycc5pay.appr;
if(result == "1") // banka ile bağlantı sağlandı
{
if(!approved.Equals("Approved")) // işlem başarılı

{
return ;
}
}
else
{
return;
}
2. HSBC POS Sistemi
HSBC bankası sanal posu EST firması tarafından yayınlanan epayment.ddl kütüphanesinin sunduğu işlemler yardımı ile gerçekleştirilir. Farklı olarak bir ticket sistemi içermektedir.
Ticket Sistemi
HSBC sanal posuna işlem göndermeden önce sistemden ticket (Pan değeri) almak gereklidir. Alınan ticket sanal pos apisi içerisindeki kart numarası alanına yazılır. Ticket 1 saat içerisinde kullanılmalıdır, bu süre sonunda otomatik olarak geçersiz duruma getirilir. Bu ticket güvenlik amacı ile üretilmektedir ve her seferinde bir kullanımlık ticket üretilir. Ticket Sisteminde Pan değerinin ilk 6 hanesi kartın BIN numarasını verir. Örnek olarak aşağıdaki pan değerinde BIN numarası (Kart numarasının ilk 6 hanesi) 424242’dir.

424242:F89DFF8B4AEAFFD671DBC4B25B:4926:
Emin Serkan BAYDAR

Yorumlar

  1. burdaki değişkenlerin tam karşılıklarını açıklarsanız süper olurdu doğrusu...

    YanıtlaSil
  2. @Adsız: Mail adresinizi gönderirseniz, parametrelerin olduğu kısımları sizle paylaşabiliriz.

    YanıtlaSil
  3. bu est sistemini 3d nasıl yapabiliriz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ve bunlar ara