UML ve Modelleme serisinin 7. si olan bu makalemizde, UML modellemede en önemli diyagram türlerinde biri olan Sequence (ardışık) diyagramlarından bahsedeceğiz. Öncesinde sırasıyla Use Case, Class, Object ve State diyagramlara değinmiştik. Sequence diyagramlar, sistemdeki nesneler ya da bileşenler arasındaki mesaj akışının olaylarını, hareketlerinin ardaşık şekilde modellenmesinde kullanılan diyagramlar sequence diyagramlardır. Bir sequence diyagramı nesnelerden, mesajlardan ve zaman çizelgesinden oluşmaktadır.
Sequence diyagrami iki boyutludur:- Dikey boyut: Mesajların/olayların sırasını oluşma zamanı sıralarına göre gösterir.
- Yatay boyut: Mesajın gönderildiği nesne örneklerini (object instances) gösterir.
Sequence diyagramlarının akışı soldan sağa doğru olmalıdır. Sequence diyagramları oluşturmadan önce senaryo (use case) oluşturulmalıdır.
Şekil 1. Sequence Diyagram Genel Gösterimi |
Şekil 2. Sequence Diyagramlardaki Kullanılan Elemanların Gösterimi |
Şekil 3. Nesne ve yaşam çizgisi basit gösterimi |
Şekil 4. Nesnelerin isim ve tip gösterim çeşitleri |
Mesaj Tipleri ve Gösterimleri
- Basit(Simple) Mesaj Tipi: Basit mesajlar nesneler arasındaki akış kontrolünün iletimini göstermek için kullanılır. Nesnelerin methodlarını doğrudan çağıramazlar. Sık kullanılan mesaj tipi değildir.
- Senkron (Syncronous)/ Çağrı yapan(Call) Mesaj Tipi: Nesne mesajı alıcı nesneye gönderir ve onun işlemini bitirmesini bekler, bu durumda senkron mesaj tipi kullanılır. Nesne tabanlı programlamada çağırılan birçok method senkron çalıştığından en çok kullanılan mesaj tipidir.
- Asenkron Mesaj Tipi: Senkron mesajların tersine, asenkron mesajlar nesneye mesaj gönderdikten sonra cevap beklemeden işleme devam etmesinin gösteriminde kullanılır. Genellikle komut zincirlerinde kullanılır.
- Dönüş(Return) Mesaj Tipi: Senkron mesajlarda alıcı nesnenin işleminin bitimini, gönderen nesneye bildirmesinde kullanılır.
Şekil 5. Mesaj gösterimleri |
Bir sonraki makalemizde UML diyagramlarından Collaboration(İşbirliği) Diyagramlarını ayrıntılı inceleyeceğiz.
ReferanslarNeslihan ÇALIŞKANEL
İlk 7 bölüm çok sade anlaşılır ve güzel bir başlangıç olmuş. sonraki bölümleri de yayınlansaymış şahane olurdu teşekkürler paylaşım için
YanıtlaSil