Analiz Süreci ve Rol Tanımları makalemizde analist yazılım uzmanı hakkında kısaca “İş analistinin oluşturduğu analizin tasarım ve modellemesini yaparak yazılımın işleyişini tanımlayan pozisyondur..” demiştik. Ardından İş Analisti görev tanımını ele almış ve detaylı incelemiştik. Bu yazımızda analist yazılım uzmanının özellikleri ve görevlerinden bahsedeceğiz.
Analist yazılım uzmanının özellikleri- İnsanların gerçek ihtiyaçlarını saptamak için gerekli sabra ve yeteneğe sahiptir.
- Alternatif yaklaşımları güçlü ve zayıf yanlarına göre karşılaştırabilir.
- Yüz yüze iletişim tekniklerinde bilgili ve beceri sahibidir.
- Karmaşık sorunları kavramsal olarak inceleyebilir. Seçenekleri belirleyerek, çözümler üretebilir.
- Hizmet sağlama ilkeleri ve süreçleri (İhtiyaç belirleme, hizmet kalite standartları, müşteri memnuniyeti ölçmeyi de içerir) hakkında deneyim sahibidir.
- Pek çok konuya yönelik yazılım geliştirmiş olmalı.
- Hataları ve nedenlerini tanımlayabilme yetisine sahip olmalıdır.
- İş analisti ile ortak çalışarak müşteri gereksinimlerini anlar, gerekirse alternatif çözümler üretir.
- Müşteri isteklerinin senaryolarını oluşturur ve senaryolar arası ilişkileri belirler. Bu işleme analiz modellemeside denebilir. Senaryolar use caselere dönüştürülür, UML diyagramları kullanılır.
- Modelleme ile ilgili yazılım uzmanlarına eğitim vererek tüm yazılım ekibinin aynı dili konuşmasını sağlar.
- Analiz modellemesi hazırlanırken ekipte bulunan teknik yönetici ve yazılım uzmanları ile birlikte çalışarak ortaya atılan fikirler- mesajlaşmalar doğrultusunda model oluşturulur ve onaylanır. Modelde yapılan değişiklikler analist yazılım uzmanı tarafından listelenir ve toplantı ekibine gönderilir. Model ortaya çıkmaya başladıkça kimlerin model üzerinde değişiklik yapabileceği analist yazılım uzmanı tarafından belirlenir.
- Ekip ile birlikte oluşturulan modelin bozulmadan kalması için yazılım uzmanlarını koordine eder.
- Analist yazılım uzmanı, veritabanı yapısını oluştururken vertabanı uzmanı ile ortak çalışır.
- Modelleme aşamasında ortaya çıkan belirgin pattern’leri belirler(dizayn kalıpları)
- Müşteri tarafından onaylanan bir analizde değişiklik gerektiğinde, istenilen değişikliğin sistemdeki etkilerini ve işin kaç adam/gün de tamamlanacağını belirler.
- Her iş için onay almalı, onaysız iş yapmamalıdır.
- İş analisti ile birlikte analist yazılım uzmanıda tüm proje birimlerini birbirine bağlar.
- İş analistinin olmadığı durumda iş analistliği görevini de üstlenir.
- Yazılım dünyasını takip ederek yeni çıkan teknoloji, araç, dil, standartları inceler. Bunları nerelerde kullanabileceğini tespit eder.
İş analisti ile analist yazılım uzmanının özellikleri birbine benzemektedir. Görev olarak iş analisti ile analist yazılım uzmanı arasındaki belirgin fark; iş analisti müşteri ile toplantılara katılır ve müşterinin gereksinimlerini belirler. Analist yazılım uzmanı ile koordineli çalışarak gereksinime çözüm üretir ve dökümantasyona yardımcı olur.
Bir sonraki makalemizde, müşteri ihtiyacını ön analiz ile nasıl anlaşılır? sorusuna cevap bulacağız.Referanslar
Neslihan ÇALIŞKANEL
Paylaşımlarınız gerçekten çok güzel, Apple Servis firması olarak teşekkürlerimizi sunarız ve paylaşımlarınızın devam etmesini dileriz.
YanıtlaSil