Ana içeriğe atla

Analiz Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Önceki yazılarımızda yazılım yaşam döngüsü sürecindeki ilk adımın planlama ve analiz süreci olduğunu belirtmiştik. Yazılım geliştirirken ortaya çıkacak ihtiyacın doğru olabilmesi için müşterinin beklentilerini tam olarak anlamak ve analizini yapmak gerekir. Ön analiz işlemi yapıldıktan sonra teknik analiz ile ilgili çalışmalar başlar. Teknik analiz, müşteri gereksinimlerinin teknik ekip tarafından daha rahat anlaşılmasını, ekibin aynı dili konuşmasını sağlar.
Teknik Analiz Dökümanında Olması Gereken Kısımlar 
  • Teknik Analiz Başlığı: Her analiz dökümanının başlığı olmalıdır. Döküman versiyon ile tutulacak ise başlıkta versiyon bilgisi belirtilmelidir.
  • Revizyon Tablosu: Analiz dökümanının kim tarafından ne zaman eklendiği/ güncellendiği bu tablo ile belirtilir.
  • Proje Ekibi: Analiz kapsamında çalışacak proje ekibi tanımlanır.
  • Analiz Döküman İçerik tablosu: Analiz içerik listesinin yer aldığı kısımdır. İçerik listesi, analizde yeralan kısımlara kolaylıkla ulaşılmasını sağlar.
  • Amaç: Analizi, yapılan gereksinimin yapılma nedenleri ve amaçları bu alanda belirtilir. Her analizin bir amacı olmalıdır.
  • Genel Bilgiler: Gereksinim hakkında genel bilgiler belirtilmelidir. Analiz dökümanını okuyan kişi, analiz hakkındaki ön bilgiyi bu kısıma baktığında anlamalıdır.
  • Genel İşlem Akış Diyagramları: Analizin başından sonuna kadar işleyişi akış diyagramları ile modellenir. Projede ekibi yada bu analizi inceleyen kişiler, akış diyagramına bakarak sistemin kuş bakışı resmini görür. Bu sayede proje kapsamı da belirtilmiş olur.
  • Detay Bilgiler: Gereksinimin uygulanacağı modüller için detay bilgiler belirtilir(örn : ürün bazlı senaryolar(use-case), ekran görüntüleri ve işlem açıklamaları, riskler... ).
  • Riskler: Gereksinimin yaratacağı riskler gruplandırılarak belirtilmelidir.
    • İşlevsellik: <Sistemin işlevselliğini tam olarak yerine getirememesine neden olacak riskler bu kısıma yazılır.>
    • Yük, kapasite: <Öngörülen maksimum kullanıcı sayısının karşılanamamasına neden olacak riskler bu kısıma yazılır.>
    • Güveninirlik: <Sistemin çökmesine neden olacak riskler,
    • Operasyonlar ve sürdürülebilirlilik: Operasyonların devamlılığını kesintiye uğratabilecek riskler bu kısıma yazılır.>
    • Veri Kalitesi: <Verilerin düzgün bir şekilde saklanmasını ve çekilmesini engelleyecek riskler bu kısıma yazılır.>
    • Performans: < İşlemlerin öngörülen sürelerde yapılmasını engelleyecek riskler bu kısıma yazılır.>
    • Arayüz: <Sistemin arayüzünde ortaya çıkabilecek riskler bu kısıma yazılır.>
    • Entegrasyon: <Sistemin diğer sistemlerle olan etkileşimini engelleyebilecek riskler bu kısıma yazılır.>
    • İhtiyaç Belirleme: <Analiz kapsamında ihtiyacın net olarak aktarılamaması.>
  • Ekran Görüntüleri ve İşlem Açıklamaları: Yazılımda yeni yada değişiklik yapılacak ekranlar var ise; bu ekranların prototipi hazırlanır(Microsoft visio, mspaint vb..) . Ekranlar ile ilgili işlem açıklamaları maddeler halinde detaylandırılır.
  • Test Önerileri: Analiz kapsamında analizi hazırlayan kişi yada test uzmanı tarafından test önerileri belirtilmelidir.
  • Sınıf Diyagramları: Nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve bunların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz sınıf diyagramları belirtilmelidir.
  • Tablo Yapısı: Analizde kullanılacak yeni tablo yada mevcut tabloda alan ekleme, değiştirme yapılacak ise tablo yapısı analiz dökümanında mutlaka olmalıdır. Bu kısımda aynı zamanda tabloların foreign key, primary key, tablo içerisindeki alanların varsayılan değerleri, zorunlu olup olmadıkları belirtilmelidir.
Neslihan ÇALIŞKANEL

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ve bunlar ara