Ana içeriğe atla

UML ve Modelleme – Bölüm 2 (Diyagramlar)

Bir önceki makalemizde UML’e giriş yapıp özelliklerinden ve diyagramların neden kullanıldığından bahsetmiştik. Bu makalemizde diyagram türlerine değineceğiz. UML modellemede nesneler arasındaki ilişki kurmak için gereken 9 adet diyagram türü bulunmaktadır.
clip_image002
Şekil 1. UML Model ve Diyagramlar
1. Use Case Diyagram:  Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur. Use case diyagramlarda use case’ler ve aktörler adını verdiğimiz iki ana bileşen bulunmaktadır.
clip_image004
Şekil 2. Use Case Diyagram
2. Class(Sınıf) Diyagram: Nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve bunların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlardır. Sınıflar isim, özellikler ve işlemler den oluşmaktadır.
clip_image006 
Şekil 3. Class Diyagram
3. Object(Nesne) Diyagram:  Gerçekleşmiş nesne bilgilerinin bulunduğu diyagramlardır. Sınıfın nesne kullanılmış halidir.
4. State(Durum) Diyagram: State diyagramları sistem davranışlarını gösterir.  Her diyagram tek bir sınıfın nesnelerini ve bu sistem içerisinde nesnelerin durumlarını göstermektedir.
clip_image008
Şekil 4. State Diyagram
5. Sequence Diyagram: Sequence diagramları use case içerisinde bulunan nesnelerin davranışlarını gösteren diyagramlardır. Bu diyagramlar soldan sağa okunur.
clip_image010
Şekil 5. Sequence Diyagram
2.     6. Colloboration Diyagram : Collaboration diagramların çizimi oldukça basittir. Nesnelerin birbirleri arasındaki ilişkiyi belirten diyagramlardır. Bu diyagramların sequence diyagramlardan farkı mesajlar nesneler arasında farklı şekilde iletilir.
clip_image012
Şekil6. Colloboration Diyagram
7. Activity Diyagram :  Aktivite diyagramları sistemin iş akışını gösteren diyagramlardır.
clip_image014
Şekil 7. Activity Diyagram
8. Component Diyagram : Component diyagramları sistemin yazılım bileşenlerinden ve birbirleri arasındaki bağlantının nasıl olduğunu gösterir.
clip_image016
Şekil 8. Component Diyagram
9. Deployment Diyagram: Deployment diyagramlar sistemin donanım ve yazılım ilişkilerinin fiziksel gösterimidir. Deployment Diyagramlarda connection ve nodelar kullanılır.
clip_image018
Şekil 9. Deployment Diyagram
Bir sonraki makalemizde UML diyagramlarını alıp ayrıntılı inceleyeceğiz.
Referanslar

Neslihan ÇALIŞKANEL

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama...

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e...

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ...