Ana içeriğe atla

Verimli Çalışma Tekniği : Pomodoro

Belki hepimizin ortak tek problemi zamanimizi verimli kullanamamak. Buna bir çok sebep var. Ortamdaki gürültü, çalan telefon, gelen sorular, aklımıza takılan herhangi bir şey, her türlü sosyal medyaya bağlı olan telefonumuzun sürekli ışık çıkarması ... Bu kadar dikkat dağıtan şey arasında odaklanamıyoruz. Tamamen bunlar gibi problemler için üretilmiş bir teknik pomodoro.


Bu tekniğin adı tekniği bulan Francesco Cirillo 'nun mutfağındaki domates şeklindeki zamanlayıcıdan gelmiş. Zaten pomodoro İtalyanca domates anlamına geliyor. Francesco'nun ders çalışmayla ilgili problemleri varmış. Bu problemlerin ana nedeninin çevresinde çok fazla dikkatdağıtan şey  olduğunu ve kafasının karışıklığından ileri geldiğini düşünmüş. Bunu çözmek için kendi kendine şu soruyu sormuş. 10 dakika boyunca gerçekten çalışabilir misin ama gerçekten? Bunun için bir zamanlayıcıya ihtiyacı varmış ve domates şeklindeki mutfak zamanlayıcısını bulmuş. 

Nasıl çalışıyor?

Bu iş için öncelikle bir zamanlayıcıya ihtiyacımız var. Telefonumuz olabilir uygulamalar internet siteleri vs herhangi birşey.
Zamanlayıcımızı 25 dakikaya kuruyoruz. Ve 25 dakika boyunca hiçbirşeyin bizim dikkatimizi dağıtmasına izin vermiyoruz. Burası en önemli kısım. 25 dakika boyunca o işe odaklanmalıyız. Sonrasında da 5 dakikalık bir mola veriyoruz. O molada da kesinlikle o işle ilgili düşünmemeliyiz. Kafamızı dağıyacak her şey olabilir. Sosyal medya, küçük bir oyun, arkadaşımızla sohbet, komik bir video ne olursa.
Boylece 1 pomodoro yapmış olduk.
1 Pomodoro = 25 dk + 5dk dinlenme = 30 dk
4 Pomodoro dan yani 2 saatten sonrada 20 yada 30 dakikalık bir ara veriyoruz.

Nasıl etkiliyor?
  • Aslında işimizi 25 dakikalık parçalara böldüğümüz için yapacağımız şeyi küçülterek daha iyi yönetmemizi sağlıyor. (Divide and conquer)
  • Neyi ne kadar sürede yapabileceğimizi daha iyi tahminlememize yol açıyor. Tümevarım yapabiliyoruz.
  • Bölünmeleri tamamen yok ediyor. Ve o konunun en fazla ertelenme suresi 25 dakika. Ama bölünmediğimiz için tekrar odaklanmak zorunda kalmıyoruz ve onun vaktini kaybetmiyoruz.

Açıkçası ben program kullanmadan işin başında göz ucuyla saate bakarak bunu uyguluyorum. İlk başta uygulamalardan ya da siteler üzerinden zaman tutmaya başlamıştım. Ancak uyguladıkça bu şekilde psikolojik bir çalışma ritminiz oluyor ve şu an zamanlayıcıya veya saate bile ihtiyaç olmadan bu şekilde çalışabiliyorum. Farki şöyle anlatabilirim; uyguladığım günlerde gün sonunda hiç bir yorgunluk hissetmeden çok güzel işler çıkarmış oluyorum. Verimli bir gün geçiyor. Uygulayamadığım günlerde - genellikle "acil" konseptli işler olup düzenim bozulduğunda - ortaya pek birşey çıkaramamış, verimsiz bir gün geçirmiş oluyorum. Üstüne gün sonunda yorgunluktan kaynaklı sağlık problemleride oluşabiliyor.
Kısacası arkadaşlar domates güzel birşey. Uygulayın uygulatın. :)


Browser üzerinden takip için : https://tomato-timer.com

Ekin KUTLU

Yorumlar

  1. güzel yazı icin teşekkür ederim. konu hakkında güzel bir cheat sheet de benden gelsin.

    http://caps.ucsd.edu/Downloads/tx_forms/koch/pomodoro_handouts/pomodoro_cheat_sheet.pdf

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Neslihan,
    Şu anki şirketim Keller Williams'ta öğrendiğim "Zaman Bloklama" kavramı, -keşke çok daha önce bunu bilseydim- dediğim bir kavram.
    Bu doğrultuda benim de zaman zaman başvurduğum etkili bir "Zaman Bloklama" uygulamasıdır Pomodoro.
    Paylaşımın için teşekkürler.
    -Alca Kadaş

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ve bunlar ara