Ana içeriğe atla

SQL’de tanımlanan Job’un sonucuna göre mail bildirimini aktif hale getirmek.

SQL Server üzerinde tanımlanmış job’ların sonucunu (başarılı mı hatalı mı?), tanımlanmış kişilere mail atılması için sql üzerinde bazı tanımlamalar yapılması gerekmektedir. Bu makalemizde mail tanımlamaları nerelerden nasıl yapılır onlara deyineceğiz.

SQL sunucuya management studio ile bağlandıktan sonra, “Managament” seçeneğinin içerisinde “Database Mail” üzerine sağ tuşla tıklayarak “Configure Database Mail” seçeneğini seçiyoruz. (Resim-1)
1Resim-1
Bir sonraki ekranda karşımıza çıkan; “Database Mail Configuration Wizard” ekranında “Next” diyerek sonraki aşamaya geçiyoruz.
Bir sonraki ekranda karşımıza çıkan; “Set up Database Mail by performing the following tasks” yazan hali hazırda seçili seçeneği değiştirmeyerek yeniden “Next” tuşuna basıyoruz. (Resim-2)
2
                                                                     Resim-2

Bir sonraki karşımıza gelen ilk ekranda, öncelikle “Profile name” kısmında anlamlı bir isim verilmesi gerekmektedir. Daha sonra “Add” tuşuna basarak yeni hesap tanımlama ekranına geçiyoruz. Burada “New Account” diyerek son ekran olan “New Database Mail Account” ekranına geliyoruz. Burada tanımlanacak hesap SQL sunucunun maili göndermek için kullanacağı mail sunucu ve hesap bilgileridir. Gelen uyarı mailleri burada tanımlanacak adresten gelecek ve yazılan isim görünecekktir. (Resim-3)

“Outgoing Mail Server” ayarlarını resimdekine (Resim-3) benzer şekilde ayarlamamız gerekmektedir. Buradaki ayarlar müşteri mail sunucusu kullanılıyor ise farklılık gösterecektir.

“SMTP Authentication” kısmında ise ilgili hesabın kullanıcı adı ve şifresi girilmelidir. Alternatif olarak SQL sunucu ve mail sunucu aynı networkde ise Anonymous authentication seçeneği seçilerek kullanıcı adı ve şifre girmek gerekmeyebilir.(Resim-3)

Son olarak “Ok” tuşuna basarak yeni hesabımızı yaratmış olacağız.(Resim-3)
3
Resim-3
Bir sonraki ekranda, yarattığımız hesabı “SMTP accounts” kısmında gördükten sonra yine “Next” tuşuna basarak işleme devam ediyoruz. (Resim-4)
4
Resim-4
Bir sonraki ekranda ise yarattığımız hesabın karşında bulunan “Default Profile” seçeneğinde “Yes” i seçerek, önündeki Public kutucuğuna çek işareti koyuyoruz. Daha sonra “Nex”t tuşuna basarak devam ediyoruz. Bir sonraki ekranda da Next deyip diğer ekrana geçiyoruz. Son ekranda Finish diyerek verilen işlemleri gerçekleştirmek üzere diğer ekrana geliyoruz.

Bu ekranda ise Success yazısını gördüğümüzde hesap ve profilimiz başarıyla oluşturulmuş demektir. Close tuşuna basarak bu ekranı kapatıyoruz. (Resim-5)

5
Resim-5
Sonra yine “SQL Server Agent” altında “Operators” seçeneği üzerine sağ tuşla tıklayarak açılan menüden “New Operator...” seçeneğini seçiyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta “SQL Server Agent” servisinin çalışır durumda olması gerekmektedir. Kurulumda Default olarak disable gelir. (Resim-6)
7
Resim-6
Yeni açılan ekranda mail atılacak kişi/kişileri tanımlıyoruz. Name kısmına alıcı adı Email name kısmına ise alıcının adresini yazıyoruz ve Ok tuşuna basarak işlemi tamamlıyoruz. (Resim-7)

8
Resim-7
Ana ekrandan SQL Server Agenta sağ tuşla tıklayarak Properties kısmını seçiyoruz.

Açılan ekrana ise solda “Alert System” seçeneğini seçerek sağ ekranda bulunan Enable mail profile kutucuğunu çekliyoruz. Daha sonra “Mail system” kısmından “Database Mail” seçeneğini seçerek, alttaki Mail profile kısmında ise yarattığımız mail profilinin adını seçiyoruz. (Resim-8)

9
Resim-8
Son olarak yine SQL içerisinde “Jobs” kısmında daha önceden yaratmış olduğumuz backup Jobın üzerine gelerek “properties” kısmını seçiyoruz. Bu ekran ise Notifications kısmını seçerek E-mail seçeneğini çekleyerek açılan seçenekten mailin gönderileceği hesabı seçiyoruz. Hemen yandaki alandaki 3 seçenekte ise istediğimiz konfigürasyona göre ilgili seçeneği seçiyoruz. (Resim-9) Bunlar:

- When the job fails: Yanlızca Job çalışarak hata durumuyla(fail) sonuçlanmışsa mail at.

- When the job succeeds:Yanlızca Job çalışarak başarılı bir şekilde tamamlandıysa mail at.

- When the job completes: Sonuca bakılmaksızın Jobın çalışması bittiğinde sonuçla birlikte mail at

10
Resim-9
Bora ENGİN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ve bunlar ara