Amaç: Dokümanın amacı ve test aktivitelerinin özeti burada tanımlanır.
Arka Plan veya Zemin: Geliştirme evreleri ve süreçler burada tanımlanır. Örneğin hali hazırda kullanılan sistemin hali, istenilen yenilikler tanımlanır ve eski data işlemleri bittikten sonra datanın hangi formata nasıl bir süreç içerisinde dönüştürüleceği belirtilir.
Proje süreçleri, alt yapı ihtiyaçları sürüm numaraları ile numaralandırılmalıdır. Değişen ihtiyaç ve datanın alacağı formatlar da belirtilmelidir.
Kapsam: Test kapsamı ve testin içerikleri burada tanımlanır.
Zamanlama: Yapılacak işlerin zamanlama çizelgesi burada verilir.
Test Maddeleri: Test edilecek maddelerin seviyeleri ile birlikte burada tanımlanır. Ayrıca testin yapılabilmesi (test ortamı) için gerekenlerde belirtilmeli.
İlgili Maddeler veya Dokümanlar:
- İhtiyaç maddeleri
- Tasarım maddeleri
- Operasyon kılavuzu
- Kurulum kılavuzu
Test Maddelerinin Detaylandırılması
1. Program Kodları: Test edilecek yazılımın modülleri aşağıdaki gibi tespit edilebilir;
2. Business (İş) Prosedürleri:
3. Raporlama Prosedürleri:
4. End to End Prosedürleri: Sistem entegrasyonları testi.
5. Çevrim – Göç Prosedürleri: Veritabanının tümünün veya bir bölümünün ve ana veritabanından hazırlanan bir dosyanın başka sistem veya programlar tarafından kullanılabilme maddeleridir.
6. Test Edilecek Ana Maddeler: Test edilecek maddeler tablo içerisinde modülleriyle birlikte belirtilir.
7. Test Edilmeyecek Maddeler: Test edilmeyecek maddeler buraya yazılmalıdır. Ancak test kapsamı içerisinde yer alması düşünülen maddelerin birinci derece ilişikleri seçilmelidir.
8. Yaklaşım (İşe Girişim): Bu bölüm tüm test gruplarının layıkıyla yapılmasını sağlamak içindir. Tüm maddeler T1, T2, T3, T4, and T5 olmak üzere 5 etapta yapılır. Etaplar ve etapların kapsamı ve ihtiyaçları excel veya benzeri dokümanlarla takip edilmelidir.
Ayrıca geliştirmeyi yapacak takımın data ve data özelikleriyle zaman çizelgesi kapsamının dokuman olarak oluşturulmasında fayda vardır.
Test Etapları ve İçerikleri
Unite testi: Unite testi T1, T2, ve T3 etap kapsamındadır. Her unite testi için ayrı ayrı test koşulları ve test datası ihtiyacı vardır. Her kodun doğru çalıştığının onayı verilmelidir.
Fonksiyon testi: Fonksiyon testi T1, T2, ve T3 etap kapsamındadır. Kodların minimum data ile beklenen fonksiyonları ve işlevi yerine getirdiğinden emin olunması gerekir.
Performans testi: Ana bakış açısı ile performans testi T1, T2, ve T3 etap kapsamındadır fakat tüm etaplarda kullanılma ihtiyacı da doğabilir. Testte zaman ölçümlerinin detaylı tutulması gerekir.
Sistem Entegrasyon testi: Sistem entegrasyon testi T4 kapsamındadır. Sistemlerin veya bileşenlerin entegre çalışabilmesini içeren test koşul ve test datası ile yapılır. Tüm iş akışları ve sonuç raporları alındıktan sonra entegrasyonun doğruluğunu ölçer.
Migration testi: Veri tabanının tümünün veya bir bölümünün ve ana veritabanından hazırlanan bir dosyanın başka sistem veya programlar tarafından doğru kullanılabilmesini ölçer. Gerçek data ve gerçek sistemle test edilir.
Kullanıcı Kabul testi: Kullanıcı Kabul testi T5 etap kapsamındadır. Test koşul ve test datası gereklidir. Bu etapta son kullanıcılar teste dahil olabilir…
Doğrulama testi: Tüm test etapları bittiğinde doğrulama testi tamamlamış olur. Doğrulama testi onayı için tüm test etapları tamamlanmış, tüm test koşulları loglanmış, tüm bulunan hatalar raporlanmış ve düzeltilmiş olması gerekir.
Regresyon testi: Regresyon testi, doğrulama testi içerikleri onaylandıktan sonra çıkan versiyonun tamamının test edilmesini içerir. Amacı yeni versiyondaki beklenmeyen etkilerin tespiti ve ölçümlenmesi içindir.
Genel olarak regresyon testleri bir test programı kullanılarak ilgili ilgisiz tüm test koşullarının çalıştırılması ile yapılması tercih edilir.
Sınırlamalar: Yeterlilik zaman sınırlamaları yazılır.
9. Giriş ve Çıkış Kriterleri: FMEA den gelen giriş ve çıkış kriterleri yazılır.
10. Askıya Alınma Kriteri ve Yeniden Başlama Gereksinimleri:
Askıya alınma kriteri: Testin bir bölümünün veya tamamının durma aşaması kriteri.
Yeniden başlama gereksimleri: Teste tekrar başlayabilme kriterleri. Örneğin regresyon testinden sonra yeni bir versiyon çıkma mecburiyeti varsa tüm regresyonun tekrar test edilmesi gibi…
11. Test Sunumu veya Raporları: Aşağıdaki dokümanlar testten sonra sistem test grubu tarafından konfigurasyon yönetim grubuna teslim edilir.
Test dokümanları: Sistem test planı Sistem test tasarım ayrıntıları Sistem test koşulları ayrıntıları Sistem Test yöntem ayrıntıları Sistem Test Logları Sistem Test olay rapor logları Sistem Test olay raporları Sistem Test özet raporu
Test datası: Test koşuları dokümanına tüm data girişleri, sorgu pencereleri ve cevap pencereleri eklenmelidir. Giriş ve çıktı test dosyaları verilmelidir. Son hatasız çalışan test koşul, girdi ve sonuç çıktısı verilmelidir.
12. Testing Görevleri: Test görev listesi yazılmalıdır.
13. Çevresel İhtiyaçlar:
- Donanım
- Yazılım
- İşletim Sistemi
- Geliştirme Yazılımı
- Güvenlik
Test Araçları - Yayınlar
14. Sorumluluklar: Testten sorumlu kişiler yazılır.
- Sistem Test Grubu
- Son Kullanıcılar
- Proje Geliştirme Grubu
Test grup
Son kullanıcı
16. Eğitimler: Alınmış ve alınacak eğitimler yazılmalıdır.
17. Zamanlama: Test zaman planı yazılır. Ayrıca buraya hangi zaman veya tarih aralığında, hangi donanım veya yazılımların kullanılacağı da eklenebilir.
18. Riskler ve Beklenmeyen Olaylar: Meydana gelecek riskler ve ön görülmeyen olaylar kapsamı yazılır. Örneğin test datasında bir problem varsa datanın debug işlemi için kim ne kadar bu işe verileceği, test uzmanının yetersizliğinde ekibe kimlerin katılacağı veya donanımsal problemlerde ne yapılacağı yazılır.
19. Onaylamalar:
Seni seviyoruz Yalçın abi :)
YanıtlaSilBu arada 18. maddeye eklemek isterim ki riks yoksa kazançta yok :)) ( biliyorum bende riks yazabiliyorum, şaka şaka risk )
:))) Bizde seni seviyoruz Sayın Ali Kemal... Hep güldürmek zorunda mısın _? :)))
YanıtlaSilgüzel makale tşkler
YanıtlaSilmakale için teşkkürler admin.
YanıtlaSilyalçn bey vermiş olduğunuz bilgi için teşekkürler
YanıtlaSil