Test derinliği kavramı; test tiplerinin uygulanması gereken test safhalarını ifade etmektedir. “Birim Testi” safhasında “Fonksiyonel Test Tipi”, “Entegrasyon Testi” safhasında “Performans Test Tipi”, “Sistem Testi” safhasında “Yapısal Test Tipi”, “Kullanıcı Kabul Testi” safhasında da “Onay Regresyon Test Tipi” kullanılır.
Birim testleri kodlama esnasında yapılır, “Ünite Testi” olarak da bilinir. Bağlı oldukları diğer sistem unsurlarından tümüyle soyutlanmış olarak birimlerin çalışırlığını doğrulamak amacıyla yapılır.
Testin tamamlandığını görmek için bakılması gereken bazı faktörler şunlardır;
- Modülü oluşturan satırların hepsi en az bir kez çalıştırılmalıdır.
- Bütün denklemler ve eşitlikler belirtilen sınırlar içerisindeki değerler ve sınırlar dışındaki değerler ile test edilmeli ve bu denklemleri ihtiva eden tüm döngüler çalıştırılmalıdır.
- Tüm programlama ve tasarım hataları düzeltilmelidir.
- Tasarım değişikliği gerekiyorsa, bu değişiklikler düzgün olarak kaydedilmeli ve gerekli işlemler kalite planında belirtildiği üzere başlatılmalıdır.
Ünite testi tamamlandığında program test kütüphanesine kopyalanır. Aynı zamanda bütün testlerin sonuçları, test verileri ve çıktıları sonradan bulunabilecek şekilde saklanmalıdır.
Fonksiyonel Test TipiFonksiyonel test sistemin her elemanının gereksinimleri karşılamakta olduğunu ve sistem tasarım belirtimlerine uyumlu olduğunu gösterir. Birim seviyeli fonksiyonel test, her birimin belirtildiği şekle göre uygulanıp uygulanmadığını doğrulamaktadır.
Entegrasyon TestiUygulamanın diğer modüllerle, farklı işletim sistemleri ve uygulamalarla çalışabilirliğinin test edilmesidir. Testin amacı modüllerin birlikte çalıştığını doğrulamaktır. Yazılan programın özelliklerinin diğer fonksiyonlarla arasında uyuşmazlık varsa entegrasyon testi ile ortaya koyulur.
Amaçlarını şöyle sıralanabilir;- Program birimlerinin birbirleriyle program speklerinde belirtildiği şekilde doğru olarak bütünleştiğini görmek.
- Modüller arası geçişlerin doğru olduğunu göstermek.
- Modüllerin entegrasyon sonucu oluşturdukları alt sistemin veya sistemin tasarımında belirtildiği şekilde doğru olarak çalıştığını göstermek.
- Her modülün diğer modüller tarafından çağrıldığında gereken arayüzün oluştuğunu ve parametrelerin doğru olarak geçirildiğini göstermek.
Performans test tipinde; Uygulamanın beklenen işlevleri yerine getirilip getirmediği, hangi noktalarda darboğazlar oluştuğu, başarılı ve başarısız senaryo adımları değerlendirilir. Performans testinde sorgulanması gereken adımları şöyle sıralayabiliriz;
- Sistem trafiği arttığında işlem süresinde artış, fonksiyonilitede hata veya herhangibi güvenlik açığı var mı?
- Hangi yük seviyesinde problemler yaşanıyor?
- Performans seviyesinde düşüş varsa sistemin hangi işlevinden kaynaklanıyor?
Bileşenlerin sistem ile olan etkileşiminde çıkacak hatalar aranmaktadır. Sistem testlerinin ortak amacı sistem elemanlarının uygun bir şekilde bütünleştirildiğini ve kendilerine tahsis edilen işlevleri yerine getirdiklerini kanıtlamaktır. Kullanıcı kabul testinden önceki son aşamadır.
Yapısal Test TipiYapısal testler, sistem yapısına ve mimarisine yönelik olarak yapılır. Beyaz kutu tekniklerini içerir. Data flow diagrams özelliklerini temel alarak test caseler oluşturulur.
Kullanıcı Kabul TestiKullanıcının İstek ve ihtiyaçları baz alınarak gerçekleştirilir.Fonksiyon ve sistem testleri tamamlandıktan sonra hazırlanan ürünün tüm fonksiyonları ile kontrol edilip onaylanmasını gerektirir. Bu aşamada yapay veriler yerine gerçek veriler kullanılmalıdır. Kabul testleri ile geliştirilen yazılımın beklenen özellikleri karşıladığı doğrulanır. Bu sınama türü alfa sınaması veya beta sınaması aşamalarıyla tamamamaktadır.
- Alfa Aşaması; Sistemin geliştirildiği yerde kullanıcıların gelerek katkıda bulunması sistemi test etmesi amaçlanmaktadır.
- Beta Aşaması; Kullanıcı, geliştirilen sistemi kendi yerleşkesinde, bir gözetmen eşliğinde yapar.
Kabul testleri aynı zamanda uygulamaya yönelik yasal gereklilikleri, yedekleme, kullanıcı yönetimi ve güvenlik açıkları gibi konuları da kapsamalıdır.
Onay Regresyon Test TipiUygulamada gerekli değişiklikler ve sabitlemeler yapıldıktan sonra yapılan testlere regresyon testi denilir. Böylece, önceki testlerde belirlenen sorunların giderildiğinden ve yeni hatalar oluşmadığından emin olunur. Uygulamanın kaç kez yeniden test edilmesi gerektiğini belirlemek güçtür ve bu nedenle, özellikle uygulama geliştirme döneminin sonlarına doğru yapılır.
Referanslar;- ISTQB Eğitim Dökümanı
- http://www.bilgisite.com/
- http://www.csharpnedir.com
- http://www.testgaraji.com
- http://www.testroot.com
Yorumlar
Yorum Gönder