Ana içeriğe atla

Network İzleme (Network Monitoring)

Network izleme programları network kartına gelen tüm paketleri izleyebilmemize olanak sağlar. Normalde network üzerinden alınan bilgiler belirli protokoller yardımı ile frameler yani küçük paketler bazında iletilir. Frame; kaynak ve hedef bilgisayarlarının adresi, protokol bilgileri ve veriden oluşmaktadır. Network izleme programları bu paketlerin hangi protokole ait olduğunu anlayabilir ve bu paketlerin karakteristiğine göre parse edebilir.
Bu makalede network izlemede kullanılabilir güçlü bir programdan bahsedeceğiz. Microsoft Network Monitoring 3.3 programı ile bilgisayarınızda bulunan herhangi bir network kartı izlenebilmektedir. Bu program sayesinde paketlerin izleme kayıtlarını kaydedilebilir, analiz edilebilir, paket içerikleri detaylı bir şekilde görülebilmektedir. Herhangi bir filtreye göre istenilen kriterlere ait paketler izlenilebilmektedir.
Network Monitoring Ana Ekran: Program ilk açıldığında aşağıdaki gibi bir ekran (Şekil 1) karşınıza gelecektir.
image
Şekil 1
Şekil-1’de kırmızı çerçeve içerisine alınan bölümde yeni bir izleme sayfası açılabilir ya da daha önceden yapılmış ve kaydedilmiş izlemeleri açılabilir. Mavi çerçeve içerisindeki bölümde ise kurulu bilgisayar üzerindeki network kartlarını görebilir ve buradan izlenmek istenilen kartları seçilebilir.

Kırmızı çerçeveli ekranda “New capture tab” ya da toolbarda bulunan“New Capture” butonuna basıldığında karşınıza network’ü izlemek için yeni bir ekran (Şekil 2) gelecektir. Bu ekran Tab şeklinde ekranda yerini alır. Şekil 2 de görünen ve tab adı “Capture 1” olan ekran gibi.
image
Şekil 2
“Capture 1” adlı tab üzerinde kırmızı çerçeve ile işaretlenmiş (Sol menü) yerde İzlenilen paketler uygulama (googletalk.exe, iexplorer.exe, Outlook.exe, …),ip version (ipV4, ipV6, …), protokol (TCP,UDP, …), kaynak ve hedef bilgisayarlar kriterlerine göre gruplandırılmış şekilde gösterilmektedir. Hangi karakteristikteki frameler(paketler) filtrelemek istendiğinde buradaki ağaçtan biri seçilip, paket özetleri ekranında o paketler gösterilebilir.
Yeşil çerçeve içerisinde işaretlenmiş alan ise, izlenecek paketlere veya izlenmiş paketlere filtrelemek içindir. Yani bir nevi “where” kriteridir. Örneğin sadece TCP protokolü üzerinden alınan paketleri izle, kaynağı veya hedefi şu olan paketleri izle gibi filtreler buradan verilebilmektedir. Yeşil çerçevedeki altındaki tablarda:
Capture Filter: Eğer bu tab kullanılarak filtre verilirse, programın yakalayacağı frameler filtrelenir. Örneğin protokol için “TCP” protokolü filtre olarak verilirse sadece TCP protokolündeki frameler yakalanır.
image
Şekil 3
Şekil-3’de gösterildiği gibi program içerisinde standart konulmuş bazı filtreler bulunmaktadır. Toolbar üzerindeki “History” butonunu yanında bulunan klasöre basıldığında çıkan menüden hem standart filtreler kullanılabilir hem de daha önceden kaydedilenler kullanılabilir. Network üzerinden veri alış verişi yapan programları çalıştıralım ve bunları network monitor programı ile izlenmiş hallerine bakalım.
image
Şekil 4
Şekil-4’te görüldüğü gibi her uygulama ayrı ayrı izlenebilmektedir. Sql üzerinden gönderilen ve alınan paketler bile izlenebildiği görülmektedir (Ssms.exe).
Aşağıdaki adresten indirilebilir:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=983b941d-06cb-4658-b7f6-3088333d062f&displaylang=en
Armağan DÖKER

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama...

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e...

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ...