Ana içeriğe atla

Ikigai Nedir?

İkigai, 'var olma sebebi' anlamına geliyor. Japonca “iki”; yaşam, hayat anlamına gelirken, “gai”; etki, sebep, yarar anlamına geliyor. Bu iki küçük kelimenin birleşiminden ortaya “yaşama sebebi” anlamı çıkıyor.
Yaşama sebebi olarak çevirisi yapılan ikigai kelimesini Japonlar “sabah uyandığınızda sizi yataktan çıkaran şey” olarak tanımlıyor. Aslında hepsi aynı noktada birleşiyor; yaşam enerjimizi nerden alıyoruz?

Hepimizin kendimize sormamız gereken bir soru bu “Uyandığımda beni yataktan çıkaran şey ne?”

Uğraşmaktan zevk aldığınız bir hobi, işiniz, aileniz, para, birilerine yardım etme ihtiyacı, herhangi bir şey. Bu felsefede önemli olan sebebinizi bularak aynı zamanda kendinizi de bulabilmeniz.

“Biz kendi kendimize nereden bulacağız sebebimizi?” diyecek olursanız kendinize sorabileceğiniz birkaç basit soru var; “En çok neyden zevk alıyorum, neyi seviyorum?”, “En iyi olduğum konu ne?” “Dünyanın neye ihtiyacı var ve inandığım şeyler ne?”, “Ne yaparak para  kazanıyorum/kazanabilirim?” gibi... Bu ve benzeri soruların cevaplarını kendinize verdiğinizde IKIGAI’nizi de bulmuş olacaksınız. Sabahları yatağınızdan kalkıp yaşamaya devam etmeye yarayacak o sebebi bulduğunuzda sizin için hayallerinize ulaşmak da dahil olmak üzere birçok şey daha kolay hale gelecek.

Neyi seviyorum sorusunu sorarken; sevgiyle yaptığım şeyler neler, neye tutku duyuyorum, yaparken yüzümü gülümseten, içimi sevgiyle dolduran şey ne, beni canlı tutan şey ne?

İyi olduğum şeyler neler sorusunu sorarken; hiç denememe gerek kalmadan, sahip olduğum yetenekle yapabildiğim şeyler neler, hangi yeteneklere sahibim ya da hangi yeteneklerimi geliştirebilirim?

Dünyanın neye ihtiyacı var ve inandığım şeyler neler sorusunu sorarken; kalbimi ne kırar, dünyada tutkuyla değişmesini istediğim şeyler neler, hayatım pahasına verebileceğim şey ne?

İnsanlar bana neden değer vermeli ve maaş ödemeli sorusunu sorarken; başkalarına ne tür bir hizmet ve değer katabilirim, başkalarının ihtiyaç duyduğu ve benim mutlulukla bu ihtiyacı karşılayabileceğim ya da değiş tokuş yapabileceğim ne var sorularını sorabilirsiniz.

Buradan yola çıkarsak belki de İnsan Kaynakları profesyonellerinin, patronların, işe alım uzmanlarının potansiyel adaylara soracakları en önemli soru "Sizin İkigainiz nedir?’ olmalı.

Univera İnsan Kaynakları Yöneticisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ve bunlar ara