Ana içeriğe atla

API Heryerde Peki Nedir, Yenilikleri Nelerdir?

API Heryerde Peki Nedir, Yenilikleri Nelerdir?

Açılımı Application Programming Interface olan API; Türkçe’de Uygulama Programlama Arayüzü olarak geçmektedir. Kısaca bir uygulamada kullandığımız özellikleri başka bir uygulamada da  kullanmamızı sağlayan yapıya API deniyor. Genellikle web geliştiriciler, proje yöneticileri veya ürün yöneticileri tarafından kullanılan API iki yazılımın veya veritabanının birbiri ile iletişime geçmesini sağlamaktadır.
Günümüz internet dünyasının vazgeçilmezi haline gelen API’yi Facebook kullanırken, mesaj yollarken, hava durumunu kontrol ederken kısacası bir çok web sitesi ziyaretimizde ve uygulamada kullanıyoruz.

Peki Nasıl Çalışıyor? 
Bir uygulama veya web site ziyaretimizde, uygulama sunucuya internet aracılığı ile bilgi yollar. Sunucu bu bilgiyi yorumlayarak telefonumuza iletir kullandığımız uygulama ise bu bilgiyi bizim görmek istediğimiz şekilde bize sunar. Bu yolculuk ise saniyeler içinde sona eriyor.
Günlük yaşamdan örnek ile durumu iyice açıklığa kavuşturalım. Bir seyahat planınız var ve otel arıyorsunuz. Belirlediğiniz kriterleri otel rezervasyon sitesine giriyorsunuz. Nerede olsun, ne kadar süre kalacaksınız, bütçeniz  gibi... Site ise sizin isteğinize uygun olarak birçok seçenek sunuyor. Bu aşamada seçenekleri belirlemek için birçok otelin API’si ile iletişime geçiliyor. Çok kısa bir süre içerisinde karşınıza çıkan seçenekler uygulamalar, veri tabanları ve cihazlar arasında ileri geri çalışan ve bir haberci gibi davranan API sayesinde gerçekleşiyor.
Büyük firmalar API’lerini dışarı açtığı zaman outsource firmaların belli özelliklere bağlı olarak geliştirmelerin yapılmasını sağlar. Bu sayede platforma bağlılık kazandırılır. Bugün Facebook ile bağlan butonunu 14 milyon site kullanıyor.
Apple ise parmak izi tabanlı kimlik doğrulama sistemi olan Touch ID’yi kullanan uygulamaların otomatik olarak yeni yüz tanıma sistemi Face ID’yi desteklediğini belirttiğinde büyük övgü topladı. Fakat Face ID özelliği sadece Iphone X’te mevcut. Bu yenilik uygulama geliştiriciler tarafından müdahaleye gerek kalmadan API sayesinde yapılıyor.

Modern API
Yıllardır anlatılan “API”’nin klasik tanımından farklı olarak. Modern API’yi yakın zamanlarda değerli ve yararlı kılan bazı özellikleri kazanmıştır.
·         Modern API'ler, geliştirici dostu, kolay erişilebilir ve geniş anlamıyla anlaşılan standartlar (genellikle HTTP ve REST) ile ilişkilidir.
·         Bir koddan ziyade ürün olarak görülmektedir. Belirli kitlelere (ör. mobil geliştiriciler) yönelik tüketim amacıyla tasarlanmışlardır, belgelenmişlerdir ve kullanıcıların bakım ve yaşam döngüsünden belirli beklentiler kazanacak şekilde sürümleri vardır.
·         Çok daha standartlaştırılmış oldukları için, güvenlik ve yönetişim için daha güçlü bir disipline sahip oldukları gibi performans ve ölçek açısından da izlenir ve yönetilirler.
·         Modern API, tasarım, test etme, oluşturma, yönetme ve sürüm oluşturma gibi kendi yazılım geliştirme yaşam döngüsüne (SDLC) sahiptir. Ayrıca, modern API'ler tüketim ve sürüm için iyi belgelenmiştir.

Univera&Extended API
Univera olarak sunduğumuz dijital çözümlerde günümüzde neredeyse zorunlu hale gelen API’yi biz de yazılım çözümlerimizde kullanıyoruz. Panorama kullanıcısı müşterilerimiz Extended API modülümüz ile kendi ekipleri ile ihtiyaçlarına yönelik uygulama geliştirebiliyorlar. Modern API özelliklerini de barındıran Extended API kullanıcı dostu bir uygulama. Müşterilerimiz kendi uygulamalarını geliştirirken Panorama’nın özellikleri ile ilerleyebildikleri gibi istekleri doğrultusunda farklı kodlama dillerini de kullanabiliyorlar.
ExtendedAPI ile ilgili bilgi için http://www.univera.com.tr/YenilikDetay.aspx?id=47
Kaynak: 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ve bunlar ara