Ana içeriğe atla

Popüler İçerik Yönetim Sistemleri (CMS)

Günümüzde herhangi bir içerik yönetim sistemine ihtiyaç duyulduğunda bir sürü seçenekle karşılaşmak gerçekten çok kafa karıştırıcı olsa gerek. Ne kadar ileri düzeyde, ne tarzda bir içerik yönetim sistemine ihtiyaç duyulduğu ya da en mükemmel içerik yönetim sistemi hangisi diye araştırıldığında karşılaşılan sonuçlarda ki seçenek bolluğundan dolayı karar verme aşaması bir hayli zorlaşmakta…
Ancak ihtiyaç duyulan yazılım gereksinimleriyle, kullanılabilirlik, kurulum ve bağlama entegrelerinin kolaylıklarıyla öte yandan birbirleri ile olan rekabetleriyle içerik yönetim sistemlerinin seçenekleri arasında gerçekten çok önemli bir ince çizgi bulunmakta. Bazı uzman geliştiriciler sayesinde hem kullanım kolaylıklarıyla hem de diğer hesaplara kolayca entegre edilebilen içerik yönetim sistemleri ile kullanıcılarına zaman kaybını önlemede yardımcı olan bir çok içerik yönetim araçları ücretsiz kullanım servisleriyle piyasaya sürüldü. Peki bu kadar içerik yönetim sistemleri içerisinden hangisinin seçileceği bu kadar zorken hangilerinin kullanıcılar arasında en popüler olduğunu öğrenmek ister misiniz?
İşte dünya üzerinde kullanımı en popüler olan içerik yönetim araçları;

WordPress
wordpress

PHP bloglama platformu olan Wordpress dünya çapında en popüler CMS (Content Management System) ünvanıyla yeni başlayan kullanıcılarına mükemmel belgeleme platformu ve çok hızlı bir kurulum sihirbazı hizmeti sunuyor. Unutmayın ki 5 dakikada çalışan bir CMS oldukça iyidir! Herhangi bir dosya indirmeden ya da kurulum yapmaya ihtiyaç duymadan yeni sürümlerini backend içerisinde tutarak eklentilerini de otomatik güncelleme sağlayarak çok ciddi bir başarı elde eden Wordpress, WYSIWYG (Ürün açıklaması vs girerken Word tarzı bir editör sunulması), HTML ya da başka bir işaretleme dili bilmeyen kullanıcılar için kullanımı oldukça kolay bir platformdur. Wordpress ayrıca geliştirmekte olduğu dahili görüntü ve multimedia yükleme desteğiyle adından çokça söz ettireceğe benziyor.


Drupal
drupal

Bir bloglama platformuna odaklanan Drupal, diğer içerik yönetim sistemlerine göre daha saf bir CMS ile karşımıza çıkmakta. İlginç yükleme özellikleri ile forumlar, OpenID, profiller ve daha bir sürü bağlanabilir modülleriyle göze çarpmakta. Drupal’ın basit kurulumu ile geleneksel özelliklere sahip bir sayfa oluşturulabilir fakat birkaç üçüncü parti modülleri ile birlikte biraz çaba gösterilirse ilginç sayfa klonları oluşturulabilir.
Drupal’ın en popüler özelliği Taksonomi modülü ile içerik türleri birden fazla kategori düzeyleri ve türleri için olanak sağlamasıdır. Drupal’ın bu özellikleri haricinde kullanıcılarının genel soruları için mükemmel bir desteği mevcuttur.

Joomla!
joomla

Joomla işlevsellik açısından gerçekten çok gelişmiş diğer bir CMS’dir. Joomla’ya yeni başlayan kullanıcılar Joomla yükleyicisi sayesinde oldukça kolay kurulum deneyimi tecrübe etmektedir. Joomla yükleyici ortak paylaşılan hosting paketleri üzerinde çalışmasıyla ve bir yazılımın kolayca nasıl yapılandırılabilir olduğuna dikkat çekmekte.
Joomla çekici yönetim arayüzü ile birlikte sezgisel drop-down menüleriyle ve diğer özellikleriyle popüler içerik yönetim sistemleri arasında yerini almakta. Ayrıca Joomla’nın LDAP, OpenID ve Gmail.com gibi erişim kontrol protokolleri için de çok önemli desteği vardır.
Joomla sitesi 3.200’den fazla uzantıya da ev sahipliği yapıyor ve bu yüzden sunduğu CMS’in arkasındaki geliştiricinin canlı ve hareketli olması artı özellik olarak yerini alıyor. Ancak Joomla temaları ve özelleştirmeleri ücretli servis sunmakta…

ExpressionEngine
experssionengine

ExpressionEngine (EE) herhangi bir proje için zarif ve esnek bir çözüm. Genişletilebilir ve değiştirilebilir özellikleri ile oldukça kolay şekilde tasarlamıştır. EE ile birlikte backend düzenini anlamak, içerik oluşturmayı başlatmak veya içeriği değiştirmek için sadece bir dakika zaman ayırmak yeterlidir.
ExpressionEngine yükleme yazılımı ile birden fazla siteyi kolayca yönetme özelliği ile kullanıcılarına kolaylık sağlar. Tasarımcılar için EE, özel global değişkenleriyle, özel SQL sorgularıyla ve yerleşik sürüm sistemiyle çiftleşmiş bir motora sahiptir. EE, şablonları ve etiketleri ön belleğe alma konusunda çok hızlı bir içerik yönetim sistemidir. Küresel arama ve değiştirme işleviyle EE kullanıcılarına kendisini sevdirmeyi başarmıştır. Belirli bir siteyi açmadan ya da yöneticisi olunan blogda elle arama yapmak zorunda olmadan veri değiştirmenin ne kadar yararlı olduğunu zaten herkes bilir.
Diğer içerik yönetim sistemlerinden farklı olarak ücretli bir yazılım olan EE’nin kişisel lisans maliyeti 99,95$ ve ticari lisans maliyeti de 249,99$’dır.

TextPattern
textpattern

TextPattern sade olan şıklığı sayesinde tasarımcılar için popüler bir seçimdir. Kod tabanı ince yapılı ve minimaldir. TextPattern’in ana hedefi iyi yapılandırılmış, standartlara uyumlu sayfalar oluşturan mükemmel bir CMS desteği sağlamaktır. WYSIWYG editörü sağlamak yerine, TextPattern sayfaları içerisinde HTML öğeleri oluşturmak için textareas işaretleme kullanılır. Bu sayede oluşturulan sayfalar son derece hızlı bir şekilde yükleme özelliği elde eder.
TextPattern ile tasarım basit olsa da, yeni kullanıcıların idare bölümü tarafında kendi yollarını bulmaları gerekmekte. TextPattern kendi Textpattern.org sayfasında çok sayıda destek kaynaklarına sahip aktif bir geliştirici topluluğuna sahiptir.

Blogger
blogger

Blogger günümüzde nedense CMS olarak tanımlanmamakta… Blogger hesabının CMS olarak kullanılabilmesi için birkaç adım üzerinden gidilmiş olması gerekiyor.
  • Blogger içerisinde otomatik tanımlanan bütün araçları çıkartın. Buna arşivleme ve etiketleme araçları da dâhil. Bir navigasyon menüsü ile birlikte Blogger şablonu indirin. 
  • Elle, yazılan tarih başlığını kaldırmak için düzenleme bölümünden “HTML düzenle – Edit HTML” ye gidin. “Expand Template Widgets” kutusunu işaretleyin ve ardından <data:post.dateHeader/> ‘ın kaldırıldığından emin olun. 
  • Sitenizin içeriğini yazdıktan sonra URL’nizi not alın. Post URL’siyle doğrudan şablonun gezinti çubuğuyla düzenleyin.
Blogger CMS çözümleri için zarif bir kullanım hizmeti sunmasa da her zaman işe yarayabilecek durumlar mutlaka vardır.



Çiğdem TANKER | Eğitim ve Dokümantasyon Uzmanı | Blog Yöneticisi

Yorumlar

  1. Gayet güzel bir bilgi paylaşımı olmuş ellerinize sağlık teşekkürler .

    YanıtlaSil
  2. Karşılaştırmalar çok iyi, eline sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Keşke bu güzel yorumlarınızın altında "like" butonu olsaydı. Hafta sonu bunun üzerinde çalışayım bari :)

    Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  4. Tam aradığım bir bilgi paylaşımı olmuş. Diğer CMS leri de ayrıntılı olarak paylaşabilir misiniz bu şekilde?

    YanıtlaSil
  5. Sizi Türk yapımı bir içerik yönetim sistemi ile tanıştırmak isterim. Atom Sistem atomsistem.com adresinden inceleyebilirsiniz

    YanıtlaSil
  6. teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. Diğer CMS leri de ayrıntılı olarak paylaşabilir misiniz bu şekilde?
    web design

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ve bunlar ara