Koronavirüs salgını nedeni ile devlet ve şirketler yaşantımızı etkileyen çeşitli önlemler almaya başladı. Sosyal izolasyon, okulların kapanması gibi tedbirlerin yanı sıra dünyada birçok şirket evden çalışma düzenine geçiş yapmaya devam ediyor.
Twitter, Google, Microsoft, Amazon gibi küresel ölçekli firmalar ile evden çalışma düzenine geçecek çalışan sayısının milyonlara ulaşması bekleniyor. Farklı sektörden firmalar toplantılarını uzaktan bağlantı teknolojileri ile planlamaya başlarken birçok çalışan yeni çalışma düzeniyle karşı karşıya. Bu durum ile verimli çalışmanın sürdürülebilir olması ülkelerin geleceği ve ekonomi için büyük önem arz edecek.Univera ve Univis çalışanları olarak biz de 18 Mart itibari ile evden çalışma düzenine geçtik. Şu an içinde çalışma sistemimize dönüşümlü olarak devam ediyoruz. Evden çalışma düzeninde verimliliğimizi korumamızı sağlayacak önerilerimizi paylaşmak istiyoruz.
1-Pijamalardan Kurtulalım
Bazı insanlar gün boyunca pijamayla dolaşmayı sevdiği için evden çalışmak ister. Fakat sabah bir duş alıp kıyafetlerimizi değiştirmek ruh halimizi güçlendireceği gibi psikolojik olarak da bizi işe hazırlar.Özellikle evden video konferans için bağlanmak gerektiğinde iyi giyinmiş olmak faydalı olacaktır. Çalışma enerjisine kavuşmak için uyku ve dinlenme moduna yönlendirecek pijamalardan kurtulup zinde hissettirecek kıyafetler giymeliyiz.
2-Güçlü bir Kahvaltı Yapalım
Ofis ortamında birçoğumuz kahvaltımızı gevrek, poğaça gibi besinlerle geçiştiriyoruz hazır evdeyken bunu değiştirebiliriz. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gereken bugünlerde güne güçlü bir kahvaltı ile başlamalıyız.
3-Çalışma Ortamımızı Oluşturalım
Tıpkı ofiste olduğu gibi evde de kendimize rahat bir çalışma alanı yaratmalıyız. Bu alanın özel bir oda olmasına gerek yok dikkat etmemiz gereken dikkatimizi dağıtacak unsurlardan uzak bir alan olması. Oluşturacağımız alan bize çalışma isteği aşılamalı ve işe odaklanmamızı sağlamalı. Kalabalık bir masa çalışmamızı zorlaştırabilir, bu nedenle ihtiyacımız olanı masamızda bulundurmalı gereksiz eşyaları uzaklaştırmalıyız.
4-Yapılacaklar Listemizi Hazırlayalım
5-Verimli Molalar Verelim
Mola zamanlarımızı verimli geçirmeliyiz. Her zamankinden daha fazla evde vakit geçirdiğimiz bu dönemde molarımızı balkonda ya da pencere önünde nefes egzersizi yaparak, hareket ederek geçirmemiz faydalı olacaktır. Molalarımızı zamanlayabildiğiniz sürece hem etkili çalışabilir hem de zihnimizi ferahlatabiliriz.
6-İş Arkadaşlarımız, Yöneticilerimiz ile İletişim Kuralım
Birçoğumuz evde çalışırken yalnızız. Ofis ortamının gürültüsü veya işimizi bölecek etkenlerden uzağız. Ofiste çalışırken iş arkadaşlarımızla etkileşim halindeyiz ama evde çalışırken gün boyu kimseyle konuşmama ihtimali vardır ve bu insanda izolasyon hissi yaratır. Bunun için mesajlaşma veya e-posta gönderme yerine telefonu alıp konuşmayı tercih etmeliyiz. Gün boyu tek başına çalışırken konuşmanın olumlu etkisi olacak, kişiyi canlandırıp daha verimli kılacaktır. Evden çalışmaya yönelen bizim gibi şirketler bunun için tedbir olarak her gün video konferans yapma yoluna gidiyor. İş için olduğu gibi sosyal bağlantıları kaybetmemek açısından da bu yararlı bir yöntem olabilir.
7-20/20/20 Kuralını Unutmayalım
Uzun süre boyunca dijital ekranlara bakmak göz sağlığımız için uygun değil. Yapay ışık nedeni ile etkilenen göz kaslarımızı korumak adına 20/20/20 kuralını unutmamalıyız. 20 dakika boyunca bilgisayar ekranına baktıktan sonra 20 saniye boyunca 20 metre uzaklıktaki başka bir yere bakmamız gerekiyor. Bu alışkanlık göz yorgunluğuna engel olurken göz kaslarımızın gevşemesine yardımcı oluyor.
8-Kanepenin Cazibesine Kapılmayalım
Kanepe, yatak bunlar çok rahat, kesinlikle :) Fakat verimli bir çalışma ortamı yaratmak istiyorsak bunlar en iyi seçenekler değil. Yatay bir pozisyonda çalışmaya çalışmak kaslarımızda uyuşma ve rahatsızlığa yol açacaktır. Bu nedenle mümkünse ofis sandalyesi veya rahat edebileceğiniz bir sandalyede çalışmalıyız.
9-Evdeki Malzemeler ile Rahatlık

10-Bakışları Ekran Hizasında Tutalım
İş yoğunluğu arasında kendimizi bilgisayara doğru bükülmüş bir şekilde bulabiliyoruz. Kısa süreli çalışmalarda etkisini hissettirmese de uzun süre boyunca ergonomik olmayan bir ortamda çalışmak boyun ve omuzlarda ciddi ağrılara sebep olabilir. Bunu engellemenin en basit yollarından biri ekranımız ile göz hizamızın aynı olması. Mümkünse harici monitör, klavye ve fare kullanmak. Daha hızlı bir çözüm ise dizüstü bilgisayarınızı yüksekte tutmak için bir ayaklık kullanmak veya altına kitap/kutu yerleştirmek.
Bu adımları siz de kendi çalışma düzeniniz üzerinde uygulayabilirsiniz. Umarız ki en kısa sürede bu dönemi en az hasar ile atlatır, sağlık dolu günlerimize kavuşuruz.
Univera&Univis İnsan Kaynakları Departmanı
Yorumlar
Yorum Gönder