Önceki makalelerimizde, Use case ve Class diyagramlarını detaylı incelemiştik. Bu makalemizde UML modellemede kullanılan class diyagramlarına benzer bir diyagram türü olan object (nesne) diyagramlarına göz atacağız.
Her nekadar tasarım ve sınıflar tanımlansa da canlı uygulamalarda sınıflar doğrudan kullanılmaz, bu sınıfların örnek veya nesnelerini çalıştırmak için kullanılır. Örnek sınıflar arasındaki ilişkilerin modellenmesinde bu diyagramlar “Object(nesne) diyagramları” olarak adlandırılır. Class diyagramlarına benzerler ve ilişkilerini gösterirken benzer notasyonlar kullanılır. Farkları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir;
Class diyagram | Object Diyagram |
1. Sınıf kullanılır. 2. Sistem yapısını anlatırken sınıf özellikleri ve birbirleriyle ilişkilerini modellemede kullanılır(Design time). 3. Sınıf adı, öznitelik ve methodları gösterir. | 1. Sınıfın örneği nesne kullanılır (Instance Class) 2. Modellenen sistem yapısının belirli bir andaki bütün yada kısmi görünüşünü anlatır(Run time). 3. Nesne adı, sınıf adı, öznitelik ve sınıfın method parametrelerinin alacağı değerleri gösterir. |
Sınıf diyagramlarını incelediğimiz makalenin son bölümünde verdiğimiz öğrenci-okul çokluk ilişkisi örneğini hatırlayalım.
Şekil 1. Okul-öğrenci sınıf diyagramı |
Şekil 1’deki class diyagramında birden fazla öğrencinin okul ile olan ilişkisi olarak açıklayabiliriz. Okul(College) ve Öğrenci(Student) sınıflarına öznitelik eklenmiş hali şekil 2’deki gibidir.
Şekil 2. Öznitelikleri belirtilen class diyagram örneği |
Class diyagramı uygulamada şekil2de gösterildiği gibi çalışır. Object diyagramında okul(College) ve öğrenci(student) sınıflarının örnekleri özniteliklere başlangıç değeri atanarak yaratılır. Şekil 3’te object diyagram senaryosu gösterilmiştir.
Şekil 3. Okul-öğrenci class diyaramının object diyagramı olarak gösterimi |
Şekil 3’de görüldüğü gibi, object diyagramı okul-öğrenci class diyagramının sistem çalışırken örneklerinin nasıl oluşturulduğunu göstermektedir. Object diyagram örnek sınıfın ismini gösterir.Gösterimde sınıf adı “:” ile ayrılır ve altı çizilir.
Örn : Graduate School of Business: College
Diyagramda değişkenlere değer atanır ve “değişken adı = değişken değeri” ile gösterilir. Bir sonraki makalemizde UML diyagramlarından State (Durum) Diyagramlarını ayrıntılı inceleyeceğiz.
Referanslar
- http://www.developer.com/
- http://www.agilemodeling.com/artifacts/objectDiagram.htm
- http://en.wikipedia.org/wiki/Object_diagram
- http://www.tutorialspoint.com/uml/uml_object_diagram.htm
Neslihan ÇALIŞKANEL
object diaqramlari bu wekilde daha iyi anladim.tewekkurler
YanıtlaSil