SOAP UI, genelde web servislerini kontrol etmek, herhangi bir web servisini çağırmak, web servisi simule etmek veya fonksiyonel test yapmak için kullanılır. Özellikle web servis entegrasyonlarında fazlasıyla iş görmektedir. SOAP UI programının işlevini anlamak için aşağıda belirtilen olan teknolojileri bilmekte fayda vardır:
- WSDL – temel kavramlar (services, ports, bindings, port types), xml yapı ile ilişkisi
- SOAP –temel kavramlar, WSDL ile ilişkisi (bindings, etc), farklı encoding tipleri (soap-encoded/literal) ve doküman stili (document/rpc)
- XML ve bağlı teknolojiler - XPath, XML Schema, namespaces, etc
Arayüz görüntüleme ile çağrılan WSDL’ in iç yapısının (WSDL ve XSD dosyalar, bu dosyaların tipleri ve yapıları) görüntülenmesi mümkün olacaktır. SOAP UI programının çalışma alanı, iki bölümden oluşur. Bir bölüm, sol tarafta yer alıp, çağrılan web servis yapısını bir bütün halinde ağaç yapısında gezgin olarak gösterir. Diğer bölüm gezgin ağacında seçilen elemanın içeriğini, yapısını gösterir, bu da sağ tarafta yer alır.
Şekil 1. SOAP UI arayüzü |
Çalışma alanındaki gezgin (navigation) bölümünde, projeler(projects) üzerinde sağ tıklanarak, menuden “New soapUI Project” seçilir. Proje ismi verilir. Inital WSDL / WADL bölümünde ya bilgisayarımıza kayıtlı ilgili web servisin WSDL dosyasının yeri ya da url de bulunan WSDL in adresi girilir ve gezgin(navigasyon) bölümünde Web Servisimizin SOAP yapısındaki ara yüzler görüntülenir. İlgili ara yüzün üzerine tıklanarak açılır. Bir request yaratılır. Her bir ara yüzde birden fazla request yaratılabilir. Bunlar da otomatik olarak indeks oluşur (Request1 , Request2 …).
Şekil 2. Yeni soapUI Projesi Açılması |
- Üst tarafta Araç çubuğu (toolbar)
- Sol tarafta istek(Request) alanı
- Sağ tarafta cevap(Response) alanı
Request alanından ara yüzümüzün yapısı (input parametreleri) XML yapısında görüntülenir. Request göndereceğimiz web servisinin adresi araç çubuğundaki adres barında yer almaktadır. Buraya request gönderilir. SOAP UI tarafından üretilen request’in değer nodlarında varsayılan olarak ilk “?” karakteri gelir. İhtiyaç dahilinde yerine bu node lara “?” karakteri yerine değer yazılır veya ilgili node requestden çıkarılır. Bu request araç çubuğunda yer alan yeşil ok’a tıklanarak araç çubuğundaki adrese gönderilir. Bu adresten dönen cevap SOAP yapısında response olarak döner ve editörde sağ tarafta yer alır. Böylece web servisi simule edilmiş olur.
Şekil 3. Soap Requets ve Response |
Toolbarda dahil ettiğimiz WSDL yapısıyla aynı yapıya sahip başka web servis adresini, web servisimizin kopyasının olduğu adresi adres barda yer alan add new pointe tıklayarak yazabilir, ayrıca buraya requestimizi gönderebiliriz.
Programı http://sourceforge.net/projects/soapui/files/soapui/3.0.1 adresinden temin ederek, SAOP UI hakkında ayrıntılı bilgiyi http://www.soapui.org/ adresinen bulabilirsiniz.
Emin Serkan BAYDAR
İyi günler, ben SoapUI 'yı web service mocking için kullanmaya çalışıyorum, ama localde oluşturduğum bir web servici mocklayıp daha sonra ana servisi localde durdurduğumda, asp.net ten mockladığım servise ulaşıp response alamıyorum.Bu konuda yardımcı olabilir misiniz.
YanıtlaSilMerhaba Mehmet,
YanıtlaSilYaptığınız işlemleri kendi makinamda da denedim. ilk proje açarken proje ekranında "Create Mock Service" seçeneğini seçtim. Daha sonra mock servisin "MockService Options" ekranından (Mock service editor ekranında, sağ üst tarafta bulunan butonların en sonuncusuna basarak açılan ekran) "Host Only" seçeneğini seçtim ve mock servisi çalıştırdım. Daha sonra soapUI tamamen kapadım ve yeniden açtım, mock servisi yeniden çalıştırdım, soap UI gerçek web servisine yeniden bağlanarak bilgileri aldı ve mock servisi çalıştırdı. soup UI ve gerçek web servisini durdurdum, soup UI mock servisi tekrar çalıştırdığımda gerçek servis bilgilerini cahche'ten getirdi, yani gerçek web servisim çalışmıyorken mock servisim çalışabilir durumda idi. Bu işlemi deneyebilir misiniz?