Yazılım firmanızda bir test departmanınız varsa, kendisine ait "test prensipleri" olması önemlidir. Biz de ISTQB test mühendisliği eğitimleri sırasında aldığımız bilgiler doğrulturusundaki presipleri benimsiyoruz. Bu 7 prensibi aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
Prensip 1: Testler hataların varlığını gösterir.
Yazılım testleri hataların var olduğunu gösterir fakat hiç bir hata kalmayacağını garanti etmez. Test yapılması, yazılımda gizli kalmış hataların bulunma riskini azaltır fakat %100 bir doğruya bizi ulaştırmaz.
Prensip 2: Yazılım ürünün komple test edilmesi mümkün değildir.
Hangi test tekniği kullanılırsa kullanılsın yazılımdaki tüm detayları test etmek mümkün değildir. Bu tarz test yerine, risk analizleri ve öncelikler verilerek, test aktivitesi gerçekleştirilmelidir.
Prensip 3: Erken test (Early testing).
Yazılım geliştirme süreci ne olursa olsun, test aktivitesine mümkün olan en erken zamanda başlanmalıdır.
Prensip 4: Hataların kümelenmesi (Defect clustering).
Hatalar, yazılımın belirli bölümlerinde kümelenebilir. Hataların çoğunu veya en önemli operasyonel hataları, az sayıda modül kapsıyor olabilir.
Prensip 5: DNT paradoksu (Pesticide paradox).
Tekrarlayan aynı tipteki test aktiviteleri, yazılımda benzer hataların bulunmasına ve yeni hataların gizli kalmasına neden olurlar. Dolayısıyla, test koşulları (test case) sürekli yenilenmeli ve revize edilmelidir. Amacımız bataklıkta sivrisinek avlamak değil, bataklığı kurutmak olmalıdır.
Prensip 6: Testler içerik ve durum bağımlıdır.
Yazılımın modül içeriğine veya kullanım durumlarına bakılarak farklı tipte veya derinlikte test aktiviteleri uygulanabilir.
Prensip 7: Hatalar %100 giderilemez.
Test aktiviteleri esnasında hataların bulunması, yazılımın hatalardan %100 arındırıldığı veya son kullanıcının ihtiyaçlarının %100 kapsandığı anlamına gelmez.
Testiniz bol olsun...
Deniz KILINÇ
Yorumlar
Yorum Gönder