Ana içeriğe atla

Web Dünyasının Büyüklüğü Tahmin Edilebilir mi?

Günümüzde interneti kontrol edebilen merkezi bir kontrol sistemi olmadığından, aktif web sayfalarının toplam sayısını açıklayabilmenin veya öğrenebilmenin herhangi bir yolu bulunmamakta. Kimsenin %100 kesinlikle aktif bulunan web sayfa sayısını söyleyemeyeceği gibi, maalesef gün içerisinde toplam kaç tane web sayfasının da aktive edildiğini söyleyebilme gibi bir imkanı yok.
Buna rağmen, ucu bucağı olmayan siber alanda web sayfalarının sayısı hızlı bir şekilde artmaya devam ederken, bazı kuruluşlar alınan domain isimlerini takip etmeye çalışarak web dünyasının büyüklüğü konusunda tahmini bir rakama sahip olmaya çalışıyorlar. Ancak alınan domain isimlerinin veri kayıtları bile tam olarak gerçeğe yakın bir tahminde bulunulmasını sağlayamıyor.
Belirli araştırmalar sonucu elde edilen bazı bilgilere göre;
    En eski URL adresi olan Symbolics.com 15 Mart 1985 yılında aktive edilmiş. Buna ilaveten 1985 yılında aktive edilmiş göze çarpan diğer URL adresleri Northrop.com, Xerox.com ve HP.com.
oldest_domain_UNIVERAGoDaddy , domain isimlerin kayıtlarını yapan ve internet pazarının büyük bir çoğunluğunu kontrol eden en büyük İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu. GoDaddy’yi takip eden Enom, Tucows ve Network Solutions ise pazarın sadece %5 ile %9 arasında değişen bir payına sahipler.
largest_registrar_UNIVERAURL’ nin dot’dan sonra gelen bir parçası olan Üst Seviye Alan adlarının ( Top-Level Domain/ TLD ) şuanki sayısı 324. Bunların 291’i ülke kodlarından oluşuyor. Sadece 5 TLD’nin ( .com, .net, .biz, .info ve .org ) belirli birşeyi temsil etmeyip belirli bir sınırı yok.
TLDS_UNIVERA2009 yılında her ay yaklaşık 3.7 milyon dolaylarında yeni domain isimi kayıt edildi. Haziran 2011’de ise her gün yaklaşık aynı olmayan 150.000 TLD kayıdı yapıldı.
Registered_Domains_UNIVERA1992 yılında 15.000 den az URL adresi varken, Google’ın index araştırmasına göre 1998 yılında 26 milyon sayfa olduğunu ve 2008 yılında ise bu rakamın 1 trilyon URL adresine ulaştığı belirtiliyor.
Web_Growing_UNIVERA
http://mashable.com

Çiğdem TANKER

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama...

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e...

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ...