Evden çalışmayı istemeyen el kaldırsın? Şöyle ayaklarını uzatıp, kucağına notebook’u alıp, arada abur cubur atıştırıp, istediğin zaman dışarıya çıkıp vs. çalışmak nasıl olur? Güzel olur ancak bu mantıkla, bu çalışma sisteminin ömrü çok da “kısa” olur. Çünkü evden çalışmak, hayal edilenin tam aksine, çok önemli bir disiplin gerektirir. Öncelikle her meslek bu çalışma tarzına maalesef uygun değil. Baştan bu şansı kaybetmiş olabilirsiniz. Ayrıca mesleğiniz uygun olsa bile çalıştığınız şirketin iş süreçleri de evden çalışma modelini desteklemelidir.
Özellikle Amerika ve Avrupa’da çok yaygın olan evden çalışma sistemini uygulayan şirketlerin sayısı Türkiye’de de gitgide artıyor. Haberleşme ve iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle (internet, bant genişliği, uzak bağlantı teknolojileri, online collabration sistemleri vb.), çağrı merkezleri dahil, bilişim ve hizmet sektöründe çalışanların evden çalışmaları kolaylaşmıştır.
Şirketlerin de sıcak bakmaya başladığı bu sistemin getirilerine bir göz atalım:
- Şirket giderleri azalır. Su, elektrik, ulaşım, servis, çay, kahve, temizlik maliyetleri azalır. Önemli ölçüde tasarruf sağlanmış olur.
- Çalışan verimliliği artar. Yaptığı işi daha iyi göstermek zorunda hisseden çalışanlar, iş yerinde oturarak yaptıklarından daha çok iş yapma eğilimine girerler ki bu da normaldir. Ne de olsa “alan memnun satan memnun” (Win-win modeli mi deseydik :) ) Çalışanlar, iş yerindekinden çok daha uzun süre konsantre olup çalışabilirler. Fakat konsantrasyon için çalışma ortamının ve psikolojik açıdan kişinin mutlaka hazır olması gerekmektedir. Nelere ihtiyaç var; özel bir çalışma odası ve masası, azami/asgari çalışma süresi ve başlangıç zamanlaması, “şu an işteyim diyebilme” psikolojisi, yakın çevrenin bu sistemle ilgili ciddi olarak bilgilendirmesi vb.
- Şirket açısından önemli bir imkandır. Çalışanlar açısından maaş kadar öncelikli bir imkan haline gelmiştir.
Bu sistemin sağlıklı çalışabilmesi için belirli zaman aralıklarında mutlaka ofiste veya dışarıda buluşmak, değerlendirme/toplantı yapmak (Örn: haftada bir gün) ve o zaman dilimindeki mesaiyi hep beraber takım olarak tamamlamak mantıklı olabilir, ne de olsa hepimiz birer sosyal varlığız ve birbirimizle yüz yüze iletişime ihtiyacımız var.
Deniz KILINÇ
Yorumlar
Yorum Gönder