Ana içeriğe atla

Windows Phone 7 ve Tablet Gelişmeleri

Microsoft, Windows 7’nin pc versiyonundan çok iyi geri bildirimler almış durumda ve mobil alanda da bu yükselişi sürdürmek niyetinde. Windows 7‘nin mobil versiyonuna olan ilgiden memnun kalan firma , tabletler için de yeni bir versiyon hazırlamak düşüncesinde.
Windows phone 7 ile piyasaya çıkan telefonlara gösterilen ilgiden memnun olan Microsoft, şuana kadar üretici firmalardan 6 ay sonunda, 1.5 milyona yakın ürünün çıktığını bildirdi. Bu rakamlar ilk olarak Microsoft’un sitesinden, işletme ve pazarlama başkan yardımcısı Achim Berg tarafından açıklandı. Analistlerin tahminleri, 2011 yılında Windows 7 işletim sistemli 25 milyon telefonun satılacağı yönünde , iPhone için ise bu rakam 60 milyon civarında olacağı ön görülüyor. Bu tahmini desteklemek amaçlı Microsoft 2011 yılında yeni sürümlerle farklı kullanıcılara ulaşmak istiyor. Yalnız bu anlamda Türkiye’nin durumu henüz net değil.

Mobil dünyasında , tabletlere de el atmak isteyen Microsoft, ARM ile ortak çalışmaya başladı. Alınan bilgilere göre yeni versiyon, ARM işlemci mimarisine uygun olacak ki ARM işlemcileri tablet ve taşınabilir cihaz pazarında çok önemli bir yere sahip. Bu ortaklık Microsoft’un mobil cihaz pazarında kaybettiği payı geri almasında çok büyük etken olacaktır. Ancak şimdilik bu ortaklık 2 firma tarafından resmi olarak açıklanmış değil ve bu konuda yorum yapmaktan kaçınılıyor.
Henüz netleşmemiş olsa bile, Nokia’nın Windows Phone 7 tabanlı cihazlar çıkartacağı haberi de bazı kaynaklar tarafından yayınlanmış bulunuyor. Eğer bu iddia gerçekleşir ise, Google ve Apple açısından kötü bir haber olabilir. Pazar payını kaybeden Nokia, eğer Windows Phone 7 tabanlı cihaz üreticek olur ise, kendi ürettiği Symbian işletim sistemini geri plana itmiş olacak ki Nokia’nın bu konudaki kararı da merakla bekleniyor.
Sonuç olarak, analistlere göre , Windows Phone 7 Microsoft’un cep telefonu pazarına hakim olan Apple ve Google firmalarına karşı son şansı olacaktır.
Kaynaklar
Savaş DUMAN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama...

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e...

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ...