Ana içeriğe atla

SQL Server 2008 R2 Hakkında Az Bilinen 10 Özellik

SQL Server 2008 R2 sürümü daha çok İş Zekası (BI) konusundaki yenilikleri ile bilinir. Ancak bu sürümle gelen yenilikler bununla sınırlı değildir. Şimdi bu az bilinen 10 özelliğe kısaca göz atalım.
1. SQL Server Express Veritabanı Boyutunda Artış
Pek çok kullanıcının ücretsiz SQL Server Express versiyonundan uzak durmasının bir sebebi, bu versiyonun desteklediği maksimum veritabanı boyutu idi. Yeni sürümle bu limit %150 arttırılarak 4GB’tan 10GB’a yükseltildi. Bu artış daha önce çalışmayan pek çok uygulamanın SQL Server Express ile çalışmasını sağlayacak ve ücretli versiyonlara bir alternatif olmayı sürdürecek.
2. Genişletilmiş Güvenlik
SQL Server 2008 R2’nin Genişletilmiş Güvenlik (Extended Protection) özelliği, service binding ve channel binding kullanarak authenticatin relay tipi saldırılara karşı güvenlik sağlamaktadır. Service binding özelliği daha fazla sunucu kaynağı gerektirdiğinden, seçilecek güvenlik yöntemi CPU üzerindeki yüke göre belirlenmelidir. Genişletilmiş Güvenlik özelliği Windows Server 2008 ve Windows 7 tarafından doğrudan desteklenmekte, diğer işletim sistemleri için ise bir yama yüklenmesi gerekmektedir.

3. SSL Şifrelemede Wildcard Sertifika Desteği
İstemci ve sunucu arasındaki bağlantıda, sunucunun tam alan adı (FQDN) ile aynı olan SSL sertifikası kullanımı yanında wildcard SSL sertifikası kullanımı da desteklenmektedir. Böylelikle tek bir sertifika ile web, web mail ve sql sunucusuna yapılan bağlantıları şifrelemek mümkün olmakta ve SSL sertifika ve yönetim maliyetlerinde düşüşe sebep olmaktadır. Örneğin bir firma bünyesindeki bütün SQL sunuculara erişimi şifrelemek istediğinde, her sunucu için ayrı SSL sertifikası almak yerine, tek bir sertifika ile işini çözebilmektedir.
4. IIS 7 Üzerinden Merge Replication
İki lokasyon arasında merge replication yaparken artık IIS 7’yi SQL listener olarak kullanmak mümkün. Publisher tarafındaki IIS7 kurulumu yapıldıktan sonra subscriber (üye) sunucular IIS7’ye bağlanarak replikasyon yapabilirler. Üstelik bütün haberleşme SSL şifreleme ile korunr. Bu yeni özellik sayesinde her iki lokasyondaki sunucuyu da internete açmadan replikasyon yapmak mümkün olabiliyor. Ayrıca bir VPN bağlantı yapmak da gerekmiyor. Replikasyon eğer iki farklı şirket arasında yapılacaksa da, her iki taraf da ağ altyapılarını karşı tarafa açmadan bu işlemi gerçekleştirebiliyor.
5. Reporting Services (SSRS) altında İşbirliği ve Yeniden Kullanım
Sql Server Reporting Services R2 de, halihazırda mevcut bir özellik olan, komponentlerin SSRS ortamında yeniden kullanımı daha da geliştirilmiş. Yeni rapor parçaları ve paylaşılmış veri kümeleri rapor geliştirme süresini düşürürken, aynı zamanda kurumlarda geliştirilen raporların ortak bir görünüme kavuşmasını sağlıyor.
6. Yeni Veri Tipleri
Rapor Servislerinin (SSRS) Sql Server 2008 R2 ile gelen sürümünde 3 yeni veri tipi desteklenmekte. Bunlar Sql Azure, Parallel Data Warehouse ve Microsoft SharePoint listesi. Bu yeni veri tipleri sayesinde, firmalar uygulamalarını ve veri tabanlarını Azure bulutunda bulundururken, raporlarını almak, rapoları zamanlamak (schedule) ve ağ paylaşımlarına kaydetmek için mevcut SSRS altyapılarını kullanabilir.
7. BIDS Sql 2008 ile de Uyumlu
SSRS 2008 R2 için kullanılan Business Intelligent Development Studio (BIDS), Report Server proje özelliklerindeki bir ayar ile SSRS 2008 ile geriye dönük uyumlu hale getirilebilir. Böylece ortak bir geliştirme ortamı kullanarak hem 2008 hem de 2008 R2 için geliştirme yapılabilir. Firmalar mevcut SSRS 2008 raporlarını yükseltmek zorunda kalmadan SSRS 2008 R2’yi farklı bir ortama kurup paralel olarak çalıştırabilir.
8. BackUp Compression
SQL Server 2008 çıkışı ile birlikte duyurulmuştu ancak yalnızca Enterprise Edition’ da destekleniyordu. SQL Server 2008 R2 ile birlikte Standart Edition ve üzerinde  destekleniyor. Sıkıştırılmış backup boyutu sıkıştırılmamış olana göre daha küçüktür ve sıkıştırılmış backup daha hızlı çalışır.
9. Master Data Services
SQL Server bu servis ile şirketler farklı sistemlerdeki kritik verilerini merkezi olarak yönetebilirler. Master Data Service kullanarak, bilgi kaynağının merkezden yönetimini sağlayabilir ve veri bütünlüğünü garanti altına alabilirsiniz. Mater Data Service içinde gereksinimlerinize uygun master datayı kendinize özel modellerle yaratabilirsiniz. Master datayı yönetmek isteyen daha fazla kullanıcıya erişim sağlayabilirsiniz ve tüm data hareketlerini kayıt altına alarak denetimi sağlayabilirsiniz. Master Data Service esnek hiyerarşi tanımlamaları yapmasını sağlayarak, master dataları gruplama ve özetleme imkanı sağlar.
10. StreamInsight Teknolojisi
StreamInsight, veri hareketi ve yoğunluğu yüksek veritabanı uygulamaları için sunulmuştur.  Çoklu veri akışlarını işleme, hareketli verileri izleme (RFID sistemlerden veya finans işlemleri gibi sürekli veri akışı olan uygulamalarda), analiz etme ve bu verilere göre hareket etme yeteneği ile gerçek zamanlı bilgiye ulaşmak oldukça avantaj sağlar.
Görüldüğü üzere, herkesin beğenisini kazanan PowerPivot özelliğinin dışında R2’nin daha pek çok güçlü yanı mevcut. Bunları kullanarak R2’den daha yüksek verim almak mümkün.

Necmettin TÜRER, Serap PARLAK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama...

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e...

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ...