Bir blade sunucu, fiziksel alan ve enerji kullanımını en aza indirmek için optimize edilmiş, modüler bir tasarıma sahip, sade bir sunucudur. Standart bir rack-mount (raf) sunucu bir elektrik ve ağ kablosu ile çalışabilirken, blade sunucuların pek çok bileşeni yerden ve güç tüketiminden tasarruf edebilmek için çıkarılmıştır. Birçok blade sunucuyu içinde barındıran blade şasisi ise, içindeki sunuculara enerji, ağ bağlantısı, soğutma ve yönetim hizmetlerini sağlar. Bir şasi ve blade sunuculardan oluşan bütüne blade sistemi denir.
Standart rack sunucularda 1U bir sunucunun kaplayacağı minimum yüksekliği (4.45cm) ifade eder. Kullandığımız standart kabinlerin yüksekliği ise 42U’dur, yani en çok 42 sunucu barındırabilir. Halbuki blade sunucular kullanılarak bir kabinet içerisinde 128 sunucuya çıkmak mümkündür.
BLADE KASA (ŞASİ)
Blade şasisi temel fonksiyonların dışındaki hizmetleri bütün blade sunuculara ortak olarak sunar. Blade olmayan sistemlerde bu hizmetler kapasitenin çok altında kullanıldığından hem büyük bir kapasite atıl olarak durur, hem de gereksiz yere maliyet ve ısı oluşturur. Bu hizmetleri tek noktadan sağlamak etkin kullanım sağlarken, işletme ve sahip olma maliyetlerini de düşürür.
- Enerji: Bugün giriş seviyesi sunucuların bile çoğunda kesintisizlik için iki güç kaynağı bulunmaktadır. Atıl olan güç kaynağı hem elektrik harcar hem de ortam ısısının artmasına sebep olur.
- Soğutma: Bilgisayarların çalışması sırasında elektronik ve mekanik bileşenler ısı üretir. Sistemin stabil çalışması için bu ısı fanlar vasıtasıyla dışarı atılmalıdır. Blade sistemler, ortak güç kullanımı dolayısı ile eşit sayıdaki sucuya kıyasla daha az ısı üretir ve dolayısı ile daha az soğutmaya ihtiyaç duyar.
- Ağ: Günümüz bilgisayarları giderek daha hızlı, entegre ağ bileşenleri ile gelmekte ancak bu bant genişliği etkin şekilde kullanılmayıp çoğunlukla atıl kalmaktadır. Ayrıca karmaşık bir kablolama gerektirmektedir. Blade şasi ile pek çok sunucunun ağ ihtiyacı konsolide edilerek, gerektiğinde tek bir ağ kablosu üzerinden sağlanabilmektedir.
Blade sunucular, yer ve enerjiden tasarruf sağlamalarının yanı sıra; anında fonksiyon değiştirme, kapasiteyi isteğe göre ayarlama, sanallaştırmaya uygunluk gibi özellikleri sayesinde işletmelere çevik ve esnek bir BT altyapısı sunarlar. Sistem çalışır durumdayken bile blade sunucuların şasiye takılıp çıkarılabilmesi özelliği sayesinde, herhangi bir arıza halinde sistem sağlam kasalarla çalışmaya devam ederken arızalı sunucunun değişimi yapılabilir. Blade sistemlerin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Hızlı kurulum,
- Operasyonel sunucu maliyetlerinin düşürülmesi,
- Klasik sunuculara oranla daha az yer kaplaması,
- Sanallaştırmaya ve konsolidasyona entegrasyon kolaylığı,
- Esneklik sağlayarak kablo karmaşıklığına son verilmesi,
- Düşük enerji tüketimi,
- Kesintisiz iş sürekliliği,
Yorumlar
Yorum Gönder