Ülkemizde meyve ve sebzenin %28’i, henüz mutfağa gelmeden israf oluyor. Her yıl 214 milyar TL’lik gıdayı çöpe atıyoruz. Dünya genelinde ise yaklaşık 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor ve bu durum 3,3 milyar ton karbondioksitin yayılmasına neden olarak küresel ısınmayı hızlandırıyor.
Yaptığımız araştırma, gıda sektöründe depolama ve dağıtım aşamasında yaşanan israfın, tüketim aşamasında yaşanan israftan çok daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, hane halkı tüketim harcamalarında %19,7’lik pay ile konut giderlerinin ardından en büyük ikinci gider kalemi olan gıdada yaşanan israfın ülke ekonomisine faturası yıllık 214 milyar TL. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre ise yalnızca geçen yıl üretilen 60 milyon ton bitkisel ürünün 9,5 milyon tonu tüketiciye ulaşmadan heba oldu. Dünya genelinde ise yaklaşık 1,3 milyar ton gıda her yıl israf oluyor. Bireysel hayatlarımızda ve tüm sektörlerde depolama ve nakliye süreçlerinde yaşanan bu israfın önüne geçmek bizim elimizde. Teknolojik gelişmeler üretim ve depolama süreçlerinde hata oranını minimize ederek israfın önüne geçmemize yardımcı oluyor.
Dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor
Her yıl dünya genelinde yaklaşık 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor ve bu durum 3,3 milyar ton karbondioksitin yayılmasına neden olarak küresel ısınmayı hızlandırıyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde israf edilen gıdaların Sahra Altı Afrika ülkelerinin toplam gıda üretimine eşit olması durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor.
En çok kayıp sebze ve meyvede
Farklı gıda türlerinin depolama ve dağıtım aşamalarındaki israf oranlarını araştırdık, toplam üretilen meyve ve sebzenin %28’inin israf olduğunu, bu oranın tüketim aşamasında ise %5 olduğunu gördük. Süt ve süt ürünlerinde ise tüketimden önceki kayıp oranı %8,5 iken tüketim aşamasındaki israf sadece %1,5. Bir diğer göze çarpan gıda grubu ise bakliyatlar. Hasat sonrası depolama, işleme, paketleme ve dağıtım süreçlerinde bakliyatların israf oranı %13 iken, tüketimde yaşanan kayıp toplam üretimin %4’üne denk geliyor.
Bu rakamlar depolama ve dağıtım aşamasında yaşanan israfın büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Univera Ürün Müdürü Tarık Dizer, “StokBar yazılımı, üretim, depolama ve sevkiyat sürecini dijitalleştirerek ürünün en çok israf edildiği süreçlerin manuel olarak yönetilmesi durumunda ortaya çıkan birçok hatayı engelliyor. %100 yerli üretim olan StokBar, insana bağlı hataları en aza indirerek akıllı depo yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve envanter yönetimi gibi birçok özelliği kullanıma sunuyor.”
StokBar gibi dijital teknolojilerin faydaları gıda israfına neden olan süreçlerde iyileşme sağlayarak günümüzde daha eşit şartlarda bir yaşam gelecek nesiller için ise daha sağlıklı yaşam koşulları oluşturmamızı sağlayacak.
Gıda ve tüm doğal kaynaklarımızı sorumlu bir şekilde kullanarak kimsenin kıtlık ile karşılaşmayacağı bir gelecek diliyoruz.
Univera Kurumsal İletişim
Yorumlar
Yorum Gönder