Ana içeriğe atla

E-Dönüşüm, Çevreye de İyi Gelecek

Ayda ortalama 1000 fatura kesen bir şirket, e-fatura ile 4 binden fazla ağacın kesilmesini önlüyor. Ayrıca 1200 ton karbon salınımı, 156 bin kg sıvı atık oluşumu ve 15 bin litre atık su oluşumunun da önüne geçiyor.
Türkiye’de Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yürütülen E-Dönüşüm uygulamaları, şirketleri birçok yükten kurtararak, çevreyi de koruyor. Ülkemizde 2010 yılı itibari ile ticari hayata giren e-dönüşüm uygulamaları kapsamında, 2017 ve 2018 yıllarında, 360 milyon adet e-Fatura, 2 milyar 485 milyon adet e-Arşiv Fatura (Satıcı nüshası) düzenlendi. Alıcı nüshası da dikkate alındığında, toplam 4 milyar 945 milyon adet fatura elektronik ortamda düzenlenmiş ve alınmış durumda. 2011-2016 arasında düzenlenenlerle birlikte son 7 yılda düzenlenen elektronik fatura sayısı 19 milyara ulaştı.
2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre aynı dönemde kesilen e-fatura adedi 170 milyon 673 bin, e-arşiv fatura adedi ise 1 milyar oldu. Ayda ortalama 60 milyon bireysel e-fatura, 25 milyon adet de kurumsal e-fatura kesildi.
  • Bu faturalar, eski yöntemle kağıt kullanılarak basılsaydı, dünyanın çevresini tam 26 kez dolaşabilir ya da Everest Dağı’nın 40 katı yüksekliğine ulaşabilirdi.
Yapılan bir diğer araştırmaya göre ise basılan faturalar, e-faturanın 6 katı insan kaynağı maliyeti getiriyor ve operasyon maliyeti olarak da (basım, gönderim vb.) ortalama %90’lara varan tasarruf sağlıyor.

Bu verilerden yola çıkarak zorunluluk olarak getirilen e-dönüşüm uygulamalarının, şirketler için zaman, insan kaynağı ve maliyet anlamında birçok getirisi olurken, çevreye olan büyük katkısı da tartışmasız öne çıkıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) yayınladığı taslak tebliğe göre, 1 Ocak 2020'de, 2018 veya devam eden yılda cirosu 5 milyon TL'yi geçen mükelleflerin, 1 Ocak 2020 tarihine kadar, e-fatura, e-arşiv, e-defter uygulamasına geçiş zorunluluğu ve yine şu an e-fatura ve e-defter mükellefi olanların, 1 Eylül 2019 tarihine kadar e-arşiv uygulamasına geçme zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda yaklaşık 150 bin mükellefin sisteme dahil olması bekleniyor. Artık e-faturaya geçen herkes e-arşive ve varsa e-irsaliyeye geçiş yapacak.

Yapılan çalışmaların çevreye de iyi geleceği kesin. Özellikle son dönemde ülkemizde ve dünyada yaşanan çevresel felaketlerin teknoloji ile en aza indirilmesi hatta sıfırlanması mümkün. Sürdürülebilir bir çevre için dijital dönüşüm.

Uni-Dox e-entegratörlük hizmetimiz e-dönüşümün sunduğu tüm avantajlara sahip olmanızı sağlarken dijital dönüşümün yeşil bir çevre etkisine destek oluyor.

Burcu Bayat Erdinç
Kurumsal İletişim Yöneticisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ve bunlar ara