Ülkemizde meyve ve sebzenin %28’i, henüz
mutfağa gelmeden israf oluyor. Her yıl 214 milyar TL’lik gıdayı çöpe atıyoruz. Dünya genelinde ise yaklaşık 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor ve bu durum 3,3 milyar ton karbondioksitin yayılmasına neden olarak küresel ısınmayı hızlandırıyor.
Derlediğimiz bilgiler, gıda sektöründe depolama ve dağıtım aşamasında yaşanan israfın, tüketim aşamasında yaşanan israftan çok daha fazla olduğunu ortaya koydu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, hane halkı tüketim harcamalarında %19,7’lik pay ile konut giderlerinin ardından en büyük ikinci gider kalemi olan gıdada yaşanan israfın ülke ekonomisine faturası yıllık 214 milyar TL. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre ise yalnızca geçen yıl üretilen 60 milyon ton bitkisel ürünün 9,5 milyon tonu tüketiciye ulaşmadan heba oldu. Dünya genelinde ise yaklaşık 1,3 milyar ton gıda her yıl israf oluyor. Nihai tüketicilerin tüketim alışkanlıklarını değiştirmesi israfı azaltabileceği gibi şirketler de depolama ve nakliye süreçlerinde yapabileceği düzenlemeler israfı önemli ölçüde azaltacaktır.
En çok kayıp sebze ve meyvede
Farklı gıda türlerinin depolama ve dağıtım aşamalarındaki israf oranlarını incelediğimizde, toplam üretilen meyve ve sebzenin %28’inin, tüketim aşamasında ise %5'lik oranın israf olduğu ortaya çıktı. Süt ve süt ürünlerinde ise tüketimden önceki kayıp oranı %8,5 iken tüketim aşamasındaki israf sadece %1,5. Bir diğer göze çarpan gıda grubu ise bakliyatlar. Hasat sonrası depolama, işleme, paketleme ve dağıtım süreçlerinde bakliyatların israf oranı %13 iken, tüketimde yaşanan kayıp toplam üretimin %4’üne denk geliyor. Bu rakamlar depolama ve dağıtım aşamasında yaşanan israfın büyüklüğünü gözler önüne seriyor.Dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor
Her yıl dünya genelinde yaklaşık 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor ve bu durum 3,3 milyar ton karbondioksitin yayılmasına neden olarak küresel ısınmayı hızlandırıyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde israf edilen gıdaların Sahra Altı Afrika ülkelerinin toplam gıda üretimine eşit olması durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Yüksek üretim ve depolama kapasitesine sahip şirketler süreçlerini dijital ortama taşıması insana dayalı hata oranını azaltmasını sağlayarak önemli ölçüde israfın engellenmesini sağlıyor. Ürün Müdürümüz Tarık Dizer. "Geliştirdiğimiz StokBar yazılımı, üretim, depolama ve sevkiyat sürecini dijitalleştirerek ürünün en çok israf edildiği süreçlerin manuel olarak yönetilmesi durumunda ortaya çıkan birçok hatayı engelliyor. %100 yerli üretim olan StokBar, insana bağlı hataları en aza indirerek akıllı depo yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve envanter yönetimi gibi birçok özelliği kullanıma sunuyor.” dedi.
Depo ve Üretim Yönetimi StokBar hakkında daha fazlası için tıklayın.
Yorumlar
Yorum Gönder