Ana içeriğe atla

Dünya Yazılımcılar Günü Kutlu Olsun!


Bugün yılın tam 256. günündeyiz. Bu da bizim için demek oluyor ki bugün özel bir gün... Çünkü yaklaşık 10 yıldır bugün dünyada Yazılımcılar Günü olarak kutlanıyor. O zaman hadi biraz yazılımdan, bugünün tarihinden bahsedelim.

Geçmişi 1800’lere dayanan kodlamanın, bilgisayar teknolojilerinin ilerlemesi ile paralellik göstermesi hiçbirimiz için sürpriz değil. Hikaye, 1822-1842 yılları arasında, Cambridge Üniversitesi matematikçilerinden Charles Babbage’in iki makina geliştirmesi ve bu makinaların teknoloji yetersizliği nedeni ile çalışmamasıyla başlıyor ve bugünkü bilgisayarların atalarından biri olarak kabul ediliyor (Tabii Çinlilerin Abaküs’ü icadına kadar da geriye gidebilir ama biz daha yakın tarihten bahsedelim). Babbage ve Asistanı Ada Lovelace’ın bu makinalardan Analytical Engine için geliştirdikleri ardışık hesaplama yöntemleri ile de yazılımın temelini atmış oluyorlar. Ve işte bundan sonra dünyayı değiştirecek olan gelişmeler başlıyor. 

O hepimizin fotoğrafını görüp şaşırdığımız bir oda büyüklüğünde, 30 ton ağırlığındaki bilgisayar da 1944-1946 yılları arasında geliştiriliyor. Çalışmalar devam ediyor, zaman geçiyor, teknoloji her dönemde olduğu gibi o yıllarda da durmadan gelişiyor ve sonunda IBM her bilgisayarda kullanılabilecek dil olan FORTRAN’ı (Formula Translator) geliştiriyor. Daha evrensel ve makinadan bağımsız olan bu dil günümüzün yazılım dillerine açılan kapı oluyor. 

Bugün Java, C, Visual Basic, PHP, Python gibi güncel dillerde kodlama yapan yazılımcılarımız işte tüm bu tarihi gelişim ile inanılmaz çözümler yaratıyorlar. 
Ve 16 yıl önce onlara ithaf edilen yılın 256. gününde gerçek tebrikleri ve kutlamaları hak ediyorlar. 2002 yılında, Rusya’da Valentin Balt isimli bir yazılımcı tarafından başlatılan bu özel gün, 2009 yılından beri Rusya’da resmi olarak tanınıyor. Özellikle yazılım endüstrisinin geliştiği ülkelerde de yazılımcılar ve şirketlerde Dünya Yazılımcılar Günü olarak kutlanıyor.

Bir yazılım firması olarak biz de tüm yazılımcıların bu özel gününü kutluyor, emekleri ve yaratıcı zekaları ile bize heyecan verici bir gelecek sundukları için çok teşekkür ediyoruz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UML ve Modelleme – Bölüm 4 (Class (Sınıf) Diyagramları)

Bir önceki makalemizde UML modellemede kullanılan ilk diyagram olan Use Case diyagramını incelemiştik. Bu makalemizde nesne tabanlı programlamada kullanılan sınıflar ve sınıfların arasındaki ilişkileri modelleyebileceğimiz diyagramlar olan Class(Sınıf) diyagramlarını inceleyeceğiz. UML’de sınıflar, nesne tabanlı programlama mantığı ile tasarlanmıştır. Sınıf diyagramının amacı bir model içerisinde sınıfların tasvir edilmesidir. Nesne tabanlı uygulamada, sınıfların kendi özellikleri (üye değişkenler), işlevleri (üye fonksiyonlar) ve diğer sınıflarla ilişkileri bulunmaktadır. UML’de sınıf diyagramlarının genel gösterimi aşağıdaki gibidir. Şekil 1. Class Diyagram Şekil1’de görüldüğü üzere bir dikdörtgeni 3 parçaya bölüyoruz. En üst bölüm sınıf adını, orta kısım özellik listesini (üye değişkenler) ve en son kısım, işlev listesini (üye fonksiyonlar) göstermektedir. Çoğu diyagramlarda alt iki bölüm çıkarılır. Genelde tüm özellik ve işlevler gösterilmemektedir. Ama...

Yazılım Maliyet Tahmineleme Tecrübeleri

Yazılım mühendisliğinde maliyet hesabı her zaman problem olmuştur. "Bu iş kaç Adam/Gün tutar?" sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Adam/gün veya Adam/ay ölçütleri bir kaynağın/kişinin belirtilen zaman dilimindeki iş gücü anlamına gelir. Tabi bu noktada yine kafa karışıklıkları başlar. 6 A/G'lik bir işi hızlandıralım diye 2 kişi ile yapmaya çalışsak ve kaynak/kod, modül, altyapı, insan vb. her bir şeyi bir kenara bıraksak, matematiksel basit formülle 6/2=3 A/G'de biter? Gerçek hayat böyle değil, öncelikle bunu anlamamız lazım. Hep şu örnek verilir; "Aynı bebeği 2 kadın birlikte daha kısa sürede doğurur mu?" Eğer bunun cevabı "Evet" ise (veya bir gün böyle bir durum ortaya çıkarsa), yazımı değiştirmem gerekecek:) Mevzu gerçekten derin...Maliyet hesabı; bulunduğunuz firmanın yazılım süreçlerini hangi methodlarla uyguladığına, ilgili işin o dönemdeki aciliyetine, (şirket yönetiminin baskısına:)) vb. bir çok duruma bağlı olabilir. Örneğin; bizim firmada e...

UML ve Modelleme – Bölüm 3 (Use Case Diyagramlar)

Önceki iki makalemizde ( 1 , 2 ) UML’e genel olarak değinip ve modellemede kullanacağımız dokuz diyagram hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalemizde Use Case diyagramından detaylı bahsedeceğiz. Öncelikle, genel Use case diyagramının tanımını hatırlayalım. “Bir kullanıcı ve bir sistem arasındaki etkileşimi anlatan senaryo topluluğudur.” Ivar Jacobson Senaryo tanımı için der ki: “Aktörle sistem arasında gerçekleştirilen, sonucunda aktöre farkedilir getirisi/ faydası oluşan etkileşimli diyalogdur. ” UML Use Case Diyagramları  sistemin işlevselliğini açıklamak amacıyla kullanılır. Sistemin birbirinden ayrı özelliklerinin detaylarını göstermekten ziyade, Use Case Diyagramlar, tüm mevcut işlevselliği göstermek için kullanılabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri,   Use Case Diyagramlar temelde sequence diyagram ve akış diyagramlarından farklıdır. Use Case diyagramlar dört ana elemandan oluşmaktadır. Aktörler , Sistem (Proje kapsamını belirtir) , Use Caseler ...